Cellokrijgers
Hoe klinkt het?
HOE KLINKT MOED? Ken je de 8 Cellokrijgers? Ze zijn sterk, soepel, en vingervlug. Gewapend met cello en strijkstok trekken zij ten strijde. Zij gaan elke uitdaging aan die zij op hun tocht tegenkomen: het grote gevaar, het onbekende en de beer op de weg. De Cellokrijgers laten hun strijkstokken als zwaarden kletteren. Ze strijken een doolhof van onbekende klanken uit hun cello’s waar de tegenstander in verdwaald raakt. Met humor en spannende muziek bewegen de Cellokrijgers zich sierlijk door de strijd. Welke kracht heb jij nodig om een krijger te zijn?
Cellokrijgers is een 3-luik van 3 korte concerten, in regie van 3 choreografen, over stoer doen en kwetsbaar zijn, winnen en verliezen, en de kracht van muziek. Met composities van Bartók, Ligeti en Glass. Cellokrijgers is genomineerd voor de Zapp Theaterprijs 2019.
Adviesleeftijd: 6 tot 106
Language No Problem
DRIELUIK
Cellokrijgers is een 3-luik van 3 korte concerten, in regie van 3 choreografen. Geïnspireerd door de verschillende composities heeft elke choreograaf zijn eigen visie op het thema ‘cellokrijgers’ vormgegeven. Zowel de muziek als de choreografie worden uitgevoerd door het Cello Octet Amsterdam. De drie op zichzelf staande stukken bevatten een dynamische mix van live muziek, humor, spanning en de magie van 8 dansende cellisten.
Het drieluik bestaat uit:
‘Musica Ricercata’ van György Ligeti in choreografie van Jochem Stavenuiter
‘Roemeense Dansen’ van Béla Bartók in choreografie van Josephine van Rheenen
‘Dracula’ van Philip Glass in choreografie van Pim Veulings
Op het podium
CELLO OCTET AMSTERDAM is een uniek en veelzijdig ensemble dat bestaat uit 8 topcellisten. CELLO OCTET AMSTERDAM maakte bij Oorkaan eerder de productie Cellostorm, die wereldwijd gespeeld heeft en genomineerd is voor een YEAH- én een YAM-award, Europese prijzen voor de beste muziekvoorstelling voor een jong publiek. De acht topcellisten staan voor nieuwe muziek en bijzondere samenwerkingen, met componisten als Arvo Pärt en Philip Glass, en kunstenaars uit verschillende disciplines. www.cellooctet.com
Cello Octet Amsterdam Sanne Bijker, Claire Bleumer, Rares Mihailescu, René van Munster, Sanne van der Horst, Alistair Sung, Simon Velthuis, Esther Torrenga.
achter de schermen
choreografen Jochem Stavenuiter, Josephine van Rheenen, Pim Veulings
eindregie Jochem Stavenuiter
dramaturgie Erin Coppens
scenografie Sanne Oostervink
productieleiding Selma Hanzon-Keijzer
lichtontwerp Tim van ‘t Hof
artistieke leiding Caecilia Thunnissen & Sanne Bijker
Cellokrijgers is in première gegaan tijdens de Cello Biënnale Amsterdam.
choreografen
Pim Veulings deed zijn bachelor dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij begon zijn carrière als danser bij Nationale Opera & Ballet. Hij was werkte als danser o.a. voor Theaterhaus Stuttgart, Opera Vlaanderen, Stage Entertainment en Welsh National Opera. Als choreografie-assistent van Annabelle Lopez Ochoa werkte hij samen met modeduo Viktor en Rolf en assisteerde hij Armando Braswell van Gauthier dance (Stuttgart). Pim werkte als choreograaf o.a. voor Codarts, Theaterhaus Stuttgart, Twools Unlimited van Scapino, theater M-Lab, Dansmakers Amsterdam, Orkater, Via Berlin en Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Bij Oorkaan was hij eerder betrokken als choreograaf bij de productie De Pindakaasprins.
Jochem Stavenuiter is artistiek leider van Mimetheatergroep Bambie, de groep die hij in 1995 samen met Paul van der Laan oprichtte. Van 2014 tot 2016 was hij als acteur verbonden aan het Noord Nederlands Toneel onder artistiek directeur Ola Mafaalani. Vorig seizoen speelde Bambie met de Eef van Breen Group de productie Bambie is Back. Deze productie, die onlangs nog op Oerol speelde, is genomineerd voor de Mimeprijs 2018. Jochem Stavenuiter maakte eerder bij Oorkaan de succesvolle producties De Suleika’s en het mysterie van de gevoelige snaar met Trio Suleika en Het Pleintje van Meneer Sax met het Ebonit Saxofoonkwartet.
Josephine van Rheenen volgde aan de Theaterschool Amsterdam de opleiding Docent Dans en begon direct na haar studie als danseres bij jeugddansgezelschap De Dansers. Na 5 jaar op het podium te hebben gestaan bij o.a. de gezelschappen De Dansers, Vloeistof en Breekgoed volgde zij in 2014 samen met Guy Corneille, Wies Merkx op als artistieke leider van De Dansers. Sindsdien maakt zij voor De Dansers eigen werk voor zowel kinderen als jongeren. De Dansers noemen hun dansvoorstellingen zelf dansconcerten: organische samenkomsten van moderne dans en live muziek. Als choreograaf zoekt Josephine naar de menselijkheid in de dans en streeft ze naar een intuïtieve danstaal, die vertrekt vanuit simpele instincten. Openheid, overgave, interactie zijn kernwoorden in haar werk.
De Muziek
De Muziek in Cellokrijgers:
György Ligeti (1923-2006)
‘Musica Ricercata’
arr. Claire Bleumer
I. Sostenuto – Misurato – Prestissimo
VII. Cantabile, molto legato
X. Vivace. Capriccioso
VI. Allegro molto capriccioso
Béla Bartók (1881-1945)
‘Roemeense Dansen’
arr. Marijn van Prooijen
I. Bot tánc – Jocul cu bâtă (Stick Dance)
II. Brâul (Sash Dance)
III. Topogó – Pe loc (In One Spot)
IV. Bucsumí tánc – Buciumeana (Dance from Bucsum)
V. Román polka – Poarga Românească (Romanian Polka)
VI. Aprózó – Mărunțel (Fast Dance)
Philip Glass (*1937)
‘Dracula suite’
arr. Michael Riesman
Dracula
Journey to the inn
Carriage without driver
Dr. van Helsing & Dracula
Seward Sanatorium
Voor thuis
MAAK JE EIGEN DRIELUIK EN WIN!
Wat is een drieluik? Een drieluik is een driedelig kunstwerk. Dit kan een schilderij zijn uit 3 delen, maar ook 3 verhalen in 3 boeken die bij elkaar horen. In Cellokrijgers vormen 3 korte concerten samen een drieluik. Wil jij ook een drieluik maken? Dat kan! Je kunt bijvoorbeeld 3 foto’s maken van 3 strijders poses, of van 3 ware krijgers, maar die wel bij elkaar horen. Laat je papa of mama deze mailen naar info@oorkaan.nl en degene met het coolste drieluik maakt kans op vrijkaarten voor een Oorkaan-concert!
PERS
“In drie sprankelende choreografieën wordt de cello gebruikt als wapen en als schild, niet alleen zittend, maar vooral ook liggend en lopend én in de ruimte op hoog niveau bespeeld.”Theaterkrant
Educatie
Lesmateriaal Cellokrijgers Middenbouw en Bovenbouw
Lesmateriaal Cellokrijgers Onderbouw
Het lesmateriaal werkt het beste vanuit de browser Google Chrome.
mede mogelijk gemaakt door
Cellokrijgers wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds21, Het Kersjes Fonds, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Fonds Podiumkunsten en Stichting De Versterking
De schoolconcerten van Cellokrijgers worden mede mogelijk gemaakt door ASN Foundation, Stichting SEC, Stichting De Versterking en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Aankomende concerten
10
dec
9:30 uur,
Elbphilharmonie Hamburg
10
dec
11:15 uur,
Elbphilharmonie Hamburg
27
dec
met het Amsterdams Andalusisch Orkest
15:00 uur,
Zwolse Theaters
Boek deze voorstelling
Vul onderstaand formulier in voor de aanvraag van een boeking. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de pagina boekingen.
"*" geeft vereiste velden aan