Masterclasses Oorkaan-Methode

MASTERCLASSES OORKAAN-METHODE

Als regisseur ontwikkelde Caecilia Thunnissen een visie op het theatraal concert en de rol van musici daarin. Bij Oorkaan vervolmaakte ze deze, vanaf 2015, tot de internationaal gerenommeerde Oorkaan-Methode en spitste deze toe op jong publiek. De werkwijze is schitterend in zijn eenvoud. Het theatraal concert bestaat uit niets meer dan de muziek en de musici. Er staan geen andere performers op het podium. Dat hoeft ook niet, want in de Oorkaan-Methode zijn de musici zelf fysieke performers. Ze gebruiken niet of nauwelijks taal, ze spreken met hun instrument. Een productie volgens de Methode is dan ook, net als een concert, volledig gebaseerd op het muzikale repertoire, en niet op een vooraf bedachte anekdote of verhaal.

MASTERCLASSES VOOR MUSICI
Een unieke manier om de Oorkaan-Methode onder de knie te krijgen. Je onderzoekt de combinatie van fysiek spelen en musiceren, toegespitst op je eigen instrument en ensemble. Artistiek directeur Caecilia Thunnissen geeft regelmatig masterclasses in Nederland en in het buitenland waaronder, Salzburger Festspiele, Cello Biënnale en het Grachtenfestival.
Een vierdaagse Methode-Masterclass kan georganiseerd worden voor kamermuziek-ensembles. Dit is inclusief een fysieke speltraining door twee van onze beste trainers, en scène-studie op basis van delen van het repertoire volgens de Oorkaan-Methode door Caecilia Thunnissen.

MASTERCLASSES VOOR REGISSEURS
Regisseurs kunnen ook getraind en gecoacht worden in de Oorkaan-Methode. Het maken van een theatraal concert voor jong publiek vraagt een nieuwe set aan vaardigheden, zoals het regisseren van musici, en de (non-lineaire, abstracte) dramaturgie van muziek. Voor deze masterclass werken we met ensembles die bij Oorkaan eerder producties hebben gemaakt en de Oorkaan-Methode reeds kennen, zoals bijvoorbeeld het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet van Dromenblazers, of Trio Diamanda Dramm van Vreemde Streken. Twee regisseurs hebben drie dagen beschikking over een van deze ensembles, onder begeleiding van Caecilia Thunnissen.

TALENT -EN MUZIEKONTWIKKELING
Dat Oorkaan meervoudig prijswinnaar is van de internationale Young Audiences Music Awards (YAMawards) voor de beste muziekproducties voor kinderen, geeft aan dat Oorkaan een unieke positie in de podiumkunsten bekleedt. Wereldwijd is ze voorloper op het gebied van het genre jeugdmuziek. Vanuit die rol investeert Oorkaan in de opbouw van nieuw publiek en in de talentontwikkeling van makers en jonge talentvolle musici. Binnen de Oorkaan-Methode-Masterclasses ontwikkelt jong talent een nieuwe visie op het maken en spelen voor jong én oud.

OP MAAT GEMAAKT
Uiteraard kunnen onze masterclasses ook op maat worden gemaakt, voor een specifieke tijdsduur en/of groepen. Voor meer informatie, neem contact op via bookings@oorkaan.nl.