Academy

 

Talentontwikkeling is al meer dan 20 jaar een belangrijke pijler van Oorkaan. In 2009 zijn Productiehuis Jeugdconcerten en Werkplaats Oorproeven gefuseerd en is Oorkaan zoals we dat nu kennen ontstaan. Werkplaats Oorproeven was toen al een kweekvijver waar makers en musici in alle vrijheid innovatieve concerten voor een jong publiek konden creëren. Dit heeft geresulteerd in een stevige en innovatieve ontwikkelingstak: sinds 2016 organiseren wij nationale en internationale talentontwikkelingstrajecten, waaronder op conservatoria.

Door het organiseren van talentontwikkelingsprogramma’s, masterclasses, trainingen op aanvraag en met de Jeunesse-Oorkaan-Academy in Wenen stelt Oorkaan zich ten doel makers (regisseurs, choreografen, mimemakers etc.) met een specifieke interesse in muziek en virtuoze musici op te leiden in de internationaal erkende Oorkaan Methode 

Samen met onze Oostenrijkse partners Jeunesse Wien, het MUK en Campus Grafenegg trainen we jaarlijks vier ensembles en vier makers op in de Oorkaan Methode. Deze deelnemers worden door een internationale commissie geselecteerd. Meer over deze academie vindt je hier. 

Met onze talentontwikkelingsprogramma’s vernieuwen we samen met deze next generation musici, ensembles en makers de muzieksector. 

In het voorjaar van 2022 voerde  Oorkaan het pilotproject “Ensemble XL” uit, waarin acht jonge musici werden getraind in de fysieke Oorkaan acteerstijl en waarin werd onderzocht wat de mogelijkheden van de Oorkaan Methode zijn met een groot ensemble van zeer diverse instrumenten. De intentie is dit als talentontwikkelprogramma voor musici als “spring intensive” eens in de twee jaar aan geïnteresseerde topmusici aan te bieden.