Het Oorkaan Ensemble

Het Amsterdamse Oorkaan Ensemble brengt een explosie van kleur en een sterke muzikale theatraliteit op het podium dankzij de unieke bezetting van harp, (bas) klarinet, bajan en percussie.

De musici van het Oorkaan Ensemble staan voor nieuwe en spannende muzikale uitdagingen. Naast grensverleggende arrangementen van klassieke meesterwerken en verschillende speciaal voor hen geschreven composities, spelen ze ook muziek uit andere muziekculturen. In hun theatrale concerten Vier! (2021) en Gong en de vier neuzen (2023) gaan ze in dialoog met respectievelijk Turkse en Indonesische klassieke muziek. Het resultaat is te beluisteren op hun geprezen debuutalbum Shimmering “De kleuren spatten van hun allereerste opname af! […] Glijdend, schrapend, trommelend en klepperend creëren ze fascinerende klankmengsels.”– Jenny Camilleri

Sinds de oprichting in 2021 speelt het Oorkaan Ensemble theatrale concerten in diverse Nederlandse en Europese concertzalen, waaronder het Muziekgebouw aan ’t IJ, Festspielhaus Baden-Baden, Concertgebouw Brugge, Konzerthaus Wien, Bozar Brussels, Philharmonie Haarlem, Brucknerhaus Linz, Philharmonie Luxemburg en op festivals als Wonderfeel, Grachtenfestival Amsterdam en Gent Festival van Vlaanderen. Het ensemble is geselecteerd door een internationale jury van Classical:NEXT om in mei 2024 in Berlijn een showcase te spelen. In september 2024 volgt hun debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam.

Het Oorkaan Ensemble werkt veel en graag met regisseurs, fashion designers, licht- en decorontwerpers. In hun meest recente theatrale concert Tempo, dat in maart 2024 in première ging en geregisseerd werd door Rianne Meboer, verwelkomden ze violiste Valentine Blangé als gastmusicus. Componist Martijn Padding creëerde op uitnodiging van het ensemble een nieuw stuk voor deze bezetting. De theaterkrant over Tempo: “Door de mix van instrumenten en arrangementen krijgen alle componisten, van Beethoven tot Brahms en van Bartók tot Vivaldi, een ondeugend randje. Dat komt in de eerste plaats door de speelsheid van de performers. […] Instrumenten worden vloeiend samengevoegd, afgewisseld en ingeruild voor de ander. Oorkaan vindt een gulden snede tussen snaar, strijk, blaas en percussie.”

Het Oorkaan Ensemble bestaat uit Michele Mazzini (bas)klarinet), Robbrecht Van Cauwenberghe (bajan), Michela Zanoni (harp) en Veysel Dzhesur (slagwerk) en werd opgericht door Caecilia Thunnissen, artistiek directeur van Oorkaan.

Michela Zanoni
Michela Zanoni
harp
lees meer
Michele Mazzini
Michele Mazzini
(bas)klarinet
lees meer
Robbrecht Van Cauwenberghe
Robbrecht Van Cauwenberghe
bajan
lees meer
Veysel Dzhesur
Veysel Dzhesur
slagwerk
lees meer

Shimmering

De musici van het Oorkaan Ensemble laten een nieuw geluid klinken aan de horizon van de Nederlandse ensembles! Het debuutalbum ‘Shimmering’ van het Oorkaan Ensemble verscheen in december 2023. Een muzikale mijlpaal in de vliegende start van hun carrière. Lees hier verder.

Concertprogramma's en bookings

Concertprogramma's en bookings

SHIMMERING
Ze presenteren de muziek van hun debuutalbum ‘Shimmering’ en gaan in dialoog met de fascinerende muzikale werelden van Turkije en Indonesië. Nieuwe composities, eeuwenoude traditionele muziek en eigen arrangementen van bekende klassiekers worden naast elkaar geplaatst en opgefrist door voortdurend te wisselen tussen allerlei soorten instrumenten. Met muziek van o.a. Fazıl Say, Claude Debussy, Iwan Gunawan en Steven Kamperman. Dit programma wordt aangeboden voor concerten tussen de 30 minuten en 1,5 uur. Denk bijvoorbeeld aan een lunchconcert met een focus Turkse of Indonesische muziek of een avondvullend concert met muziek uit beide culturen.

GROOVES & COLOURS FROM AROUND THE WORLD
Wetenschappers zeggen dat mensen wel tien miljoen verschillende kleurschakeringen kunnen waarnemen. Het Oorkaan Ensemble zal je zo veel mogelijk van deze kleuren laten ervaren, van over de hele wereld. Verwacht Turkse feestvibes gecombineerd met bluesy spirituals, evenals enkele Gamelan-geïnspireerde klanken op steroïden en een echte mondiale tango. Met muziek van o.a. Margaret Bonds, Steven Kamperman, Michele Mazzini and Ayuo Takahashi. Dit programma duurt 45 minuten.

CONTACT AND BOOKINGS
Ben je geïnteresseerd in het boeken van het Oorkaan Ensemble? Of heb je een vraag? We horen graag van je!
Neem contact met ons op via +31 20 620 28 28 of bookings@oorkaan.nl.