Missie & Visie

Oorkaan opent kleine en grote oren

Oorkaan verrijkt zo veel mogelijk kleine en grote oren met de oneindige wereld van muziek. Muziek is van en voor iedereen. Muziek kun je verstaan zonder een woord te zeggen. Het raakt, schuurt, inspireert of irriteert, maar laat je vooral nooit onberoerd. Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. En als muziek gezamenlijk in een live uitvoering wordt ervaren, verbindt muziek.  

Missie

Oorkaan is een toonaangevende, internationaal opererende instelling met een eigen Oorkaan Ensemble en werkt samen met gastensembles en orkesten. We maken theatrale concerten voor een jong publiek en raken daarmee publiek van alle leeftijden. In de muziek, de musici én medewerkers van Oorkaan, voor en achter de schermen, zijn vele verschillende klanken en kleuren van over de hele wereld te horen en zien.

Oorkaan maakt muziekbeleving voor zoveel mogelijk kinderen in Nederland toegankelijk. Oorkaan zet zich in voor talentontwikkeling van musici en makers en is internationale koploper in het ontwikkelen van het genre jeugdmuziek en het theatrale concert.

Visie

Oorkaan steunt op vier pijlers:

MAKEN van theatrale concerten volgens de Oorkaan Methode.
Oorkaan maakt theatrale concerten volgens de unieke Oorkaan Methode met professionele musici met verschillende achtergronden, geregisseerd door makers van nu. Er klinkt muziek uit verschillende landen, genres en tijden. We maken onze producties op een duurzame manier. Het ontwerp, de materiaalkeuze en de verwerking van decor, kostuum, rekwisieten en lichttechniek zijn zoveel mogelijk duurzaam gemaakt, met herbruikbare materialen en de mogelijkheid tot hergebruik.

SPELEN: door de hoge kwaliteit van uitvoering op muzikaal en theatraal niveau sluiten de theatrale concerten van Oorkaan aan bij de belevingswereld van zowel een jong als oud publiek.
Oorkaan speelt haar theatrale concerten voor een divers publiek en op uiteenlopende plekken over de hele wereld. Omdat er alleen muziek klinkt, is “language no problem”. In Nederland doen we concertzalen, festivals en theaters door het hele land aan. Daarnaast zoeken we naar alternatieve speelplekken. Een buitenpodium of de gymzaal van een AZC bijvoorbeeld. Ook internationaal zijn onze producties op de meest prominente podia te zien.

ONTWIKKELEN van talent, het genre jeugdmuziek en het theatrale concert.
We ontwikkelen talent van musici, makers en personeel. We ontwikkelen het genre jeugdmuziek, de Oorkaan Methode en het theatrale concert. Er is geen andere plek zoals Oorkaan, waar musici intensief training krijgen in fysiek spel, loskomen van hun lessenaar en contact maken met elkaar en het publiek. Er is ook geen andere plek waar makers met musici in de studio creëren vanuit de muziek, met de partituur als script.

VERBINDEN van ons publiek met dat wat we doen en maken middels educatie en participatie
We verbinden ons publiek met de muziek door educatie en participatie, verbinden partners in het veld om diversiteit en inclusie en kansengelijkheid in de muzieksector te bevorderen, en zetten marketing in om zoveel mogelijk publiek te vinden voor dat wat we doen.