Missie & Visie

Oorkaan opent kleine en grote oren

Oorkaan verrijkt zo veel mogelijk kleine en grote oren met de oneindige wereld van muziek. Muziek is van en voor iedereen. Muziek kun je verstaan zonder een woord te zeggen. Het raakt, schuurt, inspireert of irriteert, maar laat je vooral nooit onberoerd. Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. En als muziek gezamenlijk in een live uitvoering wordt ervaren, verbindt muziek. 

Missie

Muziekgezelschap Oorkaan (sinds 2001) is een toonaangevende, internationaal opererende landelijke instelling met een eigen Oorkaan Ensemble (sinds 2021) en werkt samen met gastensembles en orkesten. 

Visie

Oorkaan steunt op vier pijlers:

MAKEN van theatrale concerten volgens de Oorkaan Methode.
Net als bij een concert is een Oorkaanvoorstelling (bijna) zonder woorden en staan er alleen musici op het podium. Hun speelstijl is fysiek, een taal waar ieder mens – klein en groot – zich mee kan identificeren.  De uitgangspunten van deze werkwijze zijn:
– Er staan geen andere performers dan instrumentale musici op het toneel.
– De musici spelen alle muziek uit het hoofd.
– Hun speelstijl is fysiek.
– Muziek is de enige taal die klinkt: language no problem.
– Muziek is het begin- en eindpunt van het maakproces.

ONTWIKKELEN van talent, het genre jeugdmuziek en het theatrale concert.
Om wereldwijd zoveel mogelijk kleine en grote oren te bereiken, deelt Oorkaan de Oorkaan Methode onder makers en musici om zo de positie van het genre “theatraal concert” in de programmering van concertzalen in het (inter)nationale veld verder te verstevigen. Dit doen wij sinds 2022 onder andere via de Jeunesse-Oorkaan-Academy, een internationale academie gevestigd in Wenen en Amsterdam, in samenwerking met Jeunesse Austria, MUK-conservatorium Wenen en Grafenegg (AT).

SPELEN: door de hoge kwaliteit van uitvoering op muzikaal en theatraal niveau sluiten de theatrale concerten van Oorkaan aan bij de belevingswereld van zowel een jong als oud publiek.
Het bezoeken van een Oorkaanvoorstelling is een beleving voor de hele familie.Oorkaan speelt haar voorstellingen voor een divers publiek en op uiteenlopende plekken. In Nederland doen we concertzalen, festivals en theaters door het hele land aan. Daarnaast zoeken we naar alternatieve speelplekken. Een buitenpodium of de gymzaal van een AZC bijvoorbeeld. Ook internationaal zijn onze producties op de meest prominente podia als de Elbphilharmonie Hamburg en Konzerthaus Wien te zien. Wij zijn actief in het realiseren van een duurzame tourpraktijk.

VERBINDEN van ons publiek met dat wat we doen en maken middels educatie en participatie
Door middel van educatie- en participatieprogramma’s en spelen voor scholen bereiken we een zeer divers publiek, waaronder vele kinderen die normaal gesproken niet met live uitgevoerde muziek in aanraking komen.

Met de Kinderraad voor Muziek binden we onze jonge doelgroep aan de organisatie: de kinderen denken mee en bevragen ons kritisch over onze voorstellingen en ons educatie- en participatieprogramma.

Oorkaan initieerde in 2021 De Keten, een project ter bevordering van inclusiviteit in de wereld van de mondiale klassieke muziek. In De Keten verenigen instellingen zich die zich betrokken voelen bij het creëren van een diverse en inclusieve klassieke muzieksector.