Oorkaan-methode

OORKAANMETHODE
Oorkaan is al twintig jaar de enige in jeugdmuziek gespecialiseerde instelling in Nederland die op internationaal hoog niveau jeugdmuziekvoorstellingen creëert. Sinds 2015 ontwikkelde regisseur en artistiek directeur Caecilia Thunnissen middels ‘de Oorkaanmethode’ de eigen artistieke signatuur van Oorkaan, waarin álle performers musici zijn en de muziek centraal staat. In plaats van een verhaal of een anekdote is de muziek altijd het startpunt.

De uitgangspunten van de Oorkaan-methode zijn:
1. er staan geen andere performers dan musici op het toneel;
2. de muziek staat centraal;
3. de speelstijl is fysiek.

ONTWIKKELING JEUGDMUZIEK
Dat Oorkaan meervoudig prijswinnaar is van de internationale Young Music Audiences Award (YAMaward) voor de beste muziekproducties voor kinderen, geeft aan dat Oorkaan een unieke positie in de podiumkunsten bekleedt en wereldwijd voorloper is op het gebied van het genre jeugdmuziek. Vanuit die rol investeert Oorkaan in de opbouw van nieuw publiek en in de talentontwikkeling van makers en jonge talentvolle musici. Bij Oorkaan krijgen zij binnen de OTOP’s (Oorkaan Talent-ontwikkelprogramma’s) de ruimte om een nieuwe visie op het maken en spelen voor jong én oud te ontwikkelen.

CREATIE
De theatrale concerten voor kinderen komen tot stand onder de artistieke leiding van regisseur Caecilia Thunnissen. Zij regisseert Oorkaan-producties en nodigt topmusici en interessante makers uit om bij Oorkaan te maken en spelen. Zij begeleidt hen artistiek-inhoudelijk vanaf de conceptontwikkeling tot en met de première. Het maakproces en de tournees worden productioneel en technisch ondersteund door het Oorkaan-team. Oorkaan verkoopt de producties aan (concert)podia, scholen en festivals in binnen- en buitenland, verzorgt de publiciteitscampagnes en ondersteunt de podia actief bij hun publiekswerving.

TALENTONTWIKKELING
Bij Oorkaan worden musici getraind die willen leren hoe je je als performer op een podium presenteert. Want spelen in een theatraal concert voor kinderen vraagt meer dan alleen het op professioneel niveau kunnen bespelen van een instrument.
Regisseurs, choreografen en ontwerpers die graag iets willen maken voor een jong publiek, worden gecoacht vanuit de Oorkaan-methode. Deze talentontwikkeling vindt plaats binnen de werkplaats, de research en development afdeling van Oorkaan.

WERKPLAATS
In een werkplaats krijgen makers en musici de kans elkaar te leren kennen en de Oorkaan-methode toe te passen. Zij werken toe naar een presentatie voor kinderen, waarmee de werkplaats wordt afgesloten. Uit de vruchtbare samenwerkingen komen nieuwe Oorkaan-producties tot stand. Zie hier voor een indruk van de werkplaats.