OVER OORKAAN

Oorkaan is een muziekgezelschap van professionele makers dat al meer dan 20 jaar kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek laat ontdekken. Oorkaan is in 2001 ontstaan in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw, vanuit de behoefte om het muzikale aanbod voor de jeugd op een aantrekkelijkere manier te brengen. In 2015 voerde artistiek directeur Caecilia Thunnissen de Oorkaan Methode in, een unieke manier van maken en spelen. Daarmee werd de huidige artistieke signatuur van Oorkaan bepaald en ontwikkelde het theatrale concert zich bij Oorkaan tot internationaal erkend niveau. Oorkaan geeft als een van de weinige jeugdgezelschappen muziek en musici de hoofdrol. Sinds 2021 hebben wij ook een eigen ensemble. Onze gerenommeerde methode is ontwikkeld om theatrale concerten te maken met alleen musici op het podium die de muziek uit hun hoofd spelen. Ze staan op het podium als fysieke spelers, muziek is hun taal, er wordt niet gesproken. Dit doen we met topmusici van ons eigen Oorkaan Ensemble en met gastensembles en orkesten. 
 

Vanuit Amsterdam toert Oorkaan langs theaters, festivals, scholen en bijzondere locaties door Nederland en internationaal. Jaarlijks bezoeken ongeveer 40.000 mensen een van de 200 Oorkaanvoorstellingen. Oorkaan is gehuisvest in De Kempenaerstudio’s, een culturele broedplaats in een voormalig schoolgebouw in West. Wij maken onze producties in de repetitiestudio en leiden nieuw talent hierop 

 

Missie & Visie

Oorkaan wil alle kinderen van alle niveaus en alle sociale en culturele achtergronden in
aanraking laten komen met de oneindige wereld van muziek, van vroeger en nu. Daarbij steunen wij op vier pijlers: ontwikkelen, maken, spelen en verdiepen. Lees hier meer over missie en visie.

OORKAAN-METHODE
Oorkaan is al twintig jaar de enige in muziek voor een jeugdig publiek gespecialiseerde instelling in Nederland die op internationaal hoog niveau muziekvoorstellingen creëert. Regisseur Caecilia Thunnissen ontwikkelde bij haar aanstelling als artistiek directeur in 2015 ‘de Oorkaan-methode’. Lees hier verder over de Oorkaan-methode en de Oorkaan-Masterclasses.

TALENTONTWIKKELING
Oorkaan investeert in de opbouw van nieuw publiek en in de talentontwikkeling van makers en jonge talentvolle musici. Bij Oorkaan krijgen zij binnen de OTOP’s (Oorkaan Talent-ontwikkelprogramma’s) de ruimte om een nieuwe visie op het maken en spelen voor jong én oud te ontwikkelen. Lees hier meer over talentontwikkeling.

EDUCATIE
Jaarlijks spelen wij schoolconcerten voor ruim 9.000 schoolkinderen. Doorgaans zijn dit kinderen die geen toegang vinden tot (live) uitgevoerde muziek. Rondom de producties worden verdiepende educatieve programma’s ontwikkeld voor de podia, voor in de klas (de concertzaal als klaslokaal) én online voor thuis. Lees hier meer over de educatieve programma’s.

INTERNATIONAAL
De theatrale concerten worden terugkerend wereldwijd geprogrammeerd door concertzalen, festivals en huizen als Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie Köln, BAM (Brooklyn Academy of Music) New York, Kennedy Center Washington D.C., Art Space for Kids China, Philharmonie Luxembourg, deSingel Antwerpen, Konzerthaus Wien, Festspielhaus Baden-Baden, RomaEuropa en Salzburger Festspiele.

PRIJZEN & NOMINATIES
De afgelopen jaren sleepten we meerdere (internationale) prijzen en nominaties voor beste muziekproducties voor jong publiek in de wacht, zoals de YAM Award en de Zapp Theaterprijs. Bekijk de hele lijst hier. 

Artistiek directeur CAECILIA THUNNISSEN

Artistiek directeur CAECILIA THUNNISSEN

Sinds 2015 is Caecilia Thunnissen artistiek directeur van Oorkaan en ontwikkelde de ‘Oorkaan-methode’, een internationaal erkende methode om vanuit muziek theatrale concerten te creëren. In 2020 won ze de YAMawards 2020 met Kriebel/Tickle (2+), een internationale coproductie van Oorkaan, De Nationale Opera en de Philharmonie Luxembourg. Ook maakte ze Laat me met rust! (2017) met het Nederlands Kamerorkest en met Het Concertgebouworkest de familieconcerten Muzikale Catwalk  (2017), Romeo & Julia (2018) en Tarantula en de Dans der Dieren (2018). caeciliathunnissen.com

Pers

Voor persberichten, publicaties, en het downloaden van ons logo klik HIER.