Over Oorkaan

Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over Oorkaan, zoals onze missie & visie, Oorkaan-methode, talentontwikkeling, educatie, prijzen, nominaties, en meer.

Missie & Visie

Missie & Visie

OORKAAN
muziek voor een jong publiek

Muziekgezelschap Oorkaan speelt met professionele musici theatrale concerten voor een jong publiek. Oorkaan laat zo veel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek ontdekken. Klassieke muziek uit de hele wereld van vroeger en nu, klinkt in theatrale en verrassende vormen. Net als bij een concert is een Oorkaan-voorstelling (bijna) zonder woorden en staan er alleen musici op toneel.

Muziek is van én voor iedereen. Muziek kun je verstaan zonder een woord te zeggen. Het raakt, schuurt, inspireert of irriteert, maar het laat je nooit onberoerd. Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. En als muziek gezamenlijk in een live uitvoering wordt ervaren, verbindt muziek.
Je kijkt je oren uit!

OVER OORKAAN

OORKAAN-METHODE
Oorkaan is al twintig jaar de enige in jeugdmuziek gespecialiseerde instelling in Nederland die op internationaal hoog niveau jeugdmuziekvoorstellingen creëert. Regisseur Caecilia Thunnissen ontwikkelde bij haar aanstelling als artistiek directeur in 2015 ‘de Oorkaan-methode’. Deze werkwijze is bepalend voor de eigen artistieke signatuur van Oorkaan, waarin álle performers musici zijn en de muziek centraal staat. Makers en musici kunnen zich deze Methode eigen maken d.m.v. Masterclasses o.l.v. Caecilia Thunnissen en haar artistieke team. Lees HIER verder over de Oorkaan-methode en de Oorkaan-Masterclasses.

TALENTONTWIKKELING & JEUGDMUZIEK
Oorkaan investeert in de opbouw van nieuw publiek en in de talentontwikkeling van makers en jonge talentvolle musici. Bij Oorkaan krijgen zij binnen de OTOP’s (Oorkaan Talent-ontwikkelprogramma’s) de ruimte om een nieuwe visie op het maken en spelen voor jong én oud te ontwikkelen. Lees HIER verder.

RANDPROGRAMMA & EDUCATIE
Oorkaan speelt jaarlijks circa 200 theatrale concerten verspreid over de hele wereld. Wij bereiken daarmee rond de 40.000 bezoekers, waaronder ruim 9.000 schoolkinderen die doorgaans geen toegang vinden tot (live) uitgevoerde mondiale klassieke muziek. Rondom de producties worden verdiepende educatieve programma’s ontwikkeld voor de podia, voor in de klas (de concertzaal als klaslokaal) én online voor thuis.

MONDIALE KLASSIEKE MUZIEK
De West-Europese canon van de klassieke muziek breekt Oorkaan open met andere klankkleuren. De mondiale klassieke muziek is een inclusieve canon passend bij de hedendaagse samenleving en een breed publiek.

OORKAAN IN DE KETEN
Ontstaan in 2001 vanuit de kleine zaal van het Concertgebouw, werkt Oorkaan traditiegetrouw samen met gerenommeerde kamermuziekensembles en orkesten. Oorkaan vervult een onmisbare schakel in de keten van de Nederlandse muzieksector: de jonge luisteraar van vandaag is de concertbezoeker van morgen en de topmusicus van overmorgen.

INTERNATIONAAL
De theatrale concerten worden terugkerend wereldwijd geprogrammeerd door concertzalen, festivals en huizen als Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie Köln, BAM (Brooklyn Academy of Music) New York, Kennedy Center Washington D.C., Art Space for Kids China, Philharmonie Luxembourg, deSingel Antwerpen, Konzerthaus Wien, Festspielhaus Baden-Baden, RomaEuropa en Salzburger Festspiele. De Oorkaan-methode heeft een aantal internationale erkenningen mogen ontvangen.

PRIJZEN & NOMINATIES
De afgelopen jaren sleepten we meerdere (internationale) prijzen en nominaties voor beste muziekproducties voor jong publiek in de wacht. Bekijk ze HIER.

Bekijk onze Showreel! Deze video bevat een compilatie van scenes uit Oorkaanproducties van 2017 t/m 2019 volgens de Oorkaan-methode o.l.v. artistiek directeur Caecilia Thunnissen.

Pers

Voor persberichten, publicaties, en het downloaden van ons logo klik HIER.