Jeunesse-Oorkaan-Academy

In het kader van de Jeunesse-Oorkaan-Academy traint artistiek directeur Caecilia Thunnissen met een paar vaste trainers van Oorkaan, musici en makers in het spelen en creëren van theatrale concerten voor een jong publiek. Ze werken toe naar het creëren van een stuk scenisch materiaal dat gepresenteerd wordt op de familiedag op Campus Grafenegg.De academie bestaat uit masterclasses verspreid over een half jaar en deelname aan Triolino, een serie van vier concerten van Jeunesse – musik.erleben in samenwerking met Wiener Konzerthaus voor kinderen vanaf 3 jaar.

In 2021 vond de succesvolle eerste pilot van de Jeunesse-Oorkaan-Academy (JOA) plaats. Caecilia Thunnissen gaf in Wenen training aan de musici, en was er als coach voor makers. In 2022 werd de tweede échte editie uitgerold. Thunnissen kon dit keer de drie vaste speltrainers van Oorkaan meenemen: de fysiek acteertrainers Gerindo Kartadinata en Esther Snelder en danstrainer Sarah Reynolds. Deze editie vond plaats in kasteel Grafenegg.

De Oorkaan Methode  is uniek in de jeugdmuziek. Het is een vernieuwende methode die (nog) niet binnen conservatoria en regieopleidingen in Nederland wordt onderwezen. Daarom vraagt de Oorkaan Methode om het zelf opleiden van makers en musici.  De Jeunesse-Oorkaan-Academy is een samenwerking tussen Oorkaan, Jeunesse Wien en het Conservatorium Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien (MUK). Studenten kunnen met deelname studiepunten ontvangen via MUK. Er worden jaarlijks vier ensembles en vier makers geselecteerd. De selectiecommissie bestond in 2022 uit: Lutz Köller (Elbphilharmonie Hamburg), Constance Cauers (Assitej Austria), Arno SteinwiderJohannsen (Fluitist en docent MUK), Christian Schulz (cellist Wiener Symfoniker/dirigent), Elisabeth Pöcksteiner (manager JOA) en Caecilia Thunnissen (artistiek leider JOA/artistiek directeur Oorkaan).

Het programma

Het programma

De Jeunesse-Oorkaan-Academy bestaat uit een vierdelige masterclass in het voorjaar van 2024 en deelname aan de Jeunesse-concertreeks Triolino voor kinderen vanaf 3 jaar in seizoen 2024/2025. 

De masterclass start in januari 2024 met een eendaagse online kennismaking met concertvormen voor een jong publiek, gevolgd door de eerste basis masterclass in Amsterdam in februari 2024 en de intensieve masterclass in Grafenegg (Oostenrijk) in maart 2024. 

In seizoen 2024/2025 komen er vier Triolino concerten voor kinderen vanaf 3 jaar, elk met een ensemble van de Jeunesse-Oorkaan-Academy en een theatermaker. De producties worden artistiek begeleid en spelen na de première in Wenen ook in de Oostenrijkse provincies. 

Eerdere academieleden zijn na deelname succesvol geweest in internationale concoursen en audities. Ze worden regelmatig door theaters en concertzalen gevraagd voor nieuwe stukken en eigen producties van de academieleden worden opgenomen in festivalprogramma’s.