Educatie

DE CONCERTZAAL ALS KLASLOKAAL

Voor scholen biedt Oorkaan rondom de concerten uitgebreide educatieprojecten aan. De educatieprojecten bestaan uit het bezoek aan het schoolconcert in een theater of concertzaal, en interactief digitaal lesmateriaal om de concerten in de klas voor te bereiden. Bij een aantal concerten wordt standaard een workshop in de klas aangeboden. Dit pakket kan worden uitgebreid met workshops op school en trainingen voor leerkrachten.

workshops

workshops

Samen met de regisseurs en de musici ontwikkelen we workshops en lesmateriaal waarin het actieve deel van de muziekeducatie tot uitdrukking komt. Het digitale lesmateriaal bestaat uit educatiemateriaal met doe-, kijk- en luistermateriaal dat zodanig is samengesteld, dat de leerkracht hier eenvoudig zelfstandig mee aan de slag kan. De workshops in de klas worden gegeven door professionele musici en/of vakdocenten en waar mogelijk samen met een instrumentalist. Zij zijn in staat om in te spelen op de vraag van de school en het niveau van de leerlingen.

Voor meer informatie, neem contact op via info@oorkaan.nl 
+ 31 20 2440212.

De Bestorming

Iedere twee jaar vindt de bestorming plaats tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam. Dit project is door Oorkaan ontwikkeld i.s.m. het Cello Octet Amsterdam, de Cello Biënnale, Prinses Christina Concours/ Classic Express en partners in de steden waar het project plaatsvindt (Amsterdam, Zwolle, Den Haag en Eindhoven).

De bestorming is een project voor groep 3 t/m 8 waarbij basisscholen letterlijk door een cello-guerrilla worden bestormd en de school een dag lang wordt bezet door de cello en cellisten. ‘s Morgens in alle vroegte rijdt een vrachtwagen het schoolplein op. De laadklep gaat open en er springen acht cellisten uit… Een verrassingsoverval! Ze verspreiden zich over de school en maken overal muziek, in de gang, in klaslokalen, op het plein waar vaders en moeders hun kinderen uitzwaaien. Deze vrolijke, overrompelende bezetting van de school door de cellisten zet de toon voor wat er verder die dag gaat gebeuren.

De cellisten ‘vervangen’ de docenten, maken samen met de kinderen een kleine voorstelling en laten ze kennismaken met jonge talenten in de Classic Express; de rijdende muziekzaal van het Prinses Christina Concours.
De bestorming vindt plaats op basisscholen in wijken waar kinderen niet zo snel met klassieke muziek in aanraking komen. Hello Cello betreft ook een onderdeel van de Cello Biënnale waar Oorkaan aan deelneemt.

Aanbod Scholen - Seizoen 2021-2022

Educatie-kits

Mede mogelijk gemaakt door

De schoolconcerten van Oorkaan worden mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Belang muziekonderwijs

De beleving van kunst, waaronder muziek heeft een eigen unieke bijdrage aan het functioneren van het brein. Meer weten? Klik HIER voor meer achtergrondinformatie over hoe muziek de topfuncties van het kinderbrein ontwikkelt.