Sietske de Haan nieuwe Zakelijk Leider bij Oorkaan 

Amsterdam, 3 november 2023 

Op 22 mei 2023 startte Sietske de Haan als interim zakelijk leider bij Oorkaan. Al snel bleek zij de juiste persoon op de juiste plek bij dit internationale muziekgezelschap dat gespecialiseerd is in livemuziek voor een publiek vanaf 2 tot 102 jaar. Oorkaan is verheugd mede te delen dat haar interim opdracht overgaat in een dienstverband. 

Floris Kortie, voorzitter van het bestuur: “Sietske maakte als interim zakelijk leider een vliegende start. Met een schat aan ervaring en een heel groot hart voor de podiumkunsten bleek al gauw dat zij erg goed past bij Oorkaan. Sietske begrijpt wat we met Oorkaan willen bereiken en is iemand die je niet snel gek krijgt. De perfecte zakelijk leider om onze torenhoge ambities te realiseren!” 

Sietske de Haan heeft in haar loopbaan vele fases in het landelijke cultuurbestel meegemaakt en zich al vroeg ingezet voor een inclusieve sector. Ze heeft naast de grondige financiële kennis ook een behoorlijke trackrecord als schrijver-redacteur, o.a. bij Dans Magazine. Ze startte haar carrière in de podiumkunsten bij het Internationaal Danstheater en werkte daarna als zakelijk leider bij o.a. Jeugdtheater Unieke Zaken, Urban Myth en Veem House for Performance.  

Met de grote bezuinigingen op cultuur in 2012 verliet zij de sector tijdelijk. Ze werkte de afgelopen jaren bij de Rutu Foundation, als zakelijk leider bij Raymi Sambo Maakt, bij MCNV in Amsterdam en als zakelijk ondersteuner bij Werkgebouw het Veem.  

Haar hart ligt nog steeds bij de podiumkunsten, dus vond zij haar weg weer terug. 

Sietske de Haan over haar keuze voor Oorkaan: “Jeugdpodiumkunsten heeft een speciale plaats in de sector en Oorkaan, als jeugdmuziekgezelschap, heeft daarbinnen een unieke positie. Meteen bij mijn start bij Oorkaan besefte ik dat ik me daar, nog steeds, bij thuis voel en ik ben blij dat we van een tijdelijke rol een permanente kunnen maken. Ik verheug mij op de samenwerking met het team bij Oorkaan, nu eerst om een mooi, aansprekend plan te schrijven voor de komende kunstenplanperiode. En daarna om bij te dragen aan het verder verstevigen van de positie van Oorkaan op Nederlandse en internationale podia en aan de inspanningen de diversiteit in de keten van muziekschool tot podium te vergroten.  

Ook Caecilia Thunnissen, artistiek directeur, het Oorkaanteam en het Oorkaan Ensemble zijn blij dat Sietske de Haan met haar jarenlange ervaring in de podiumkunsten de rol van zakelijk leider bij Oorkaan blijvend op zich neemt. Zij stapt in op een belangrijk moment waarin de toekomstplannen van deze landelijke instelling voor het nieuwe Kunstenplan 2025 – 2028 uitgedacht, opgeschreven en ook doorgerekend worden.  

Caecilia Thunnissen, Artistiek Directeur: “De Fair Practice Code, waar het niet alleen gaat om Fair Pay, maar waar ook de Code Diversiteit & Inclusie, de Climate Code en de Governance Code deel van uitmaken, is de basis waarop onze artistieke activiteiten met maatschappelijke impact en onze academie voor talentontwikkeling verwezenlijkt worden. Met Sietske de Haan hebben we een ervaren zakelijk leider onder ons die op al deze vlakken een visie heeft en weet hoe wij met een uitvoerbare strategie onze doelstellingen kunnen realiseren. Met haar naast mij in de duo-directie voel ik mij volledig gesteund en zie ik de toekomst van Oorkaan met veel vertrouwen tegemoet. Ik ben daarom dankbaar dat Sietske voor Oorkaan en het fantastische team, ensemble en bestuur dat daarachter staat, gekozen heeft.” 

Over Oorkaan 

Oorkaan verrijkt zo veel mogelijk kleine en grote oren met de oneindige wereld van muziek. Muziek is van en voor iedereen. Muziek kun je verstaan zonder een woord te zeggen. Het raakt, schuurt, inspireert of irriteert, maar laat je vooral nooit onberoerd. Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. En als muziek gezamenlijk in een live uitvoering wordt ervaren, verbindt muziek. 

Muziekgezelschap Oorkaan (sinds 2001) is een toonaangevende, internationaal opererende landelijke instelling met een eigen Oorkaan Ensemble (sinds 2021) en werkt samen met gastensembles en orkesten. 

Jaarlijks zijn er circa 150 concerten en worden rond de 30.000 bezoekers bereikt, waaronder vele schoolkinderen die doorgaans geen toegang vinden tot (live) uitgevoerde serieuze muziek. Een Oorkaan productie is zonder woorden (Language No Problem) en er staan, net als bij een concert, alleen musici op toneel.