Educatie
Educatie-kit
Oorkaan ontwikkelt voor al haar producties passend educatiemateriaal waarin verbinding gemaakt wordt met de drie kerndoelen van het onderwijs: muziek om gevoelens en ervaringen uit te drukken en te communiceren; reflecteren op eigen werk en dat van anderen; verwerven van kennis en waardering voor aspecten van het culturele erfgoed.
Wij bieden drie lespakketten aan:
• Pakket 1 bestaat uit een digitale educatiekit (door de leerkracht zelf te behandelen in de klas), het concertbezoek en een ’throwback box’ voor reflectie op het concertbezoek.
• Pakket 2 is gelijk aan pakket 1, maar er komt een workshopleider van Oorkaan in de klas en na het concertbezoek is er een meet & greet met de musici.
• Pakket 3 bestaat uit pakket 2 en de workshop ‘Maak je eigen hoorspel’.
Voor meer informatie over onze educatieprojecten, neem contact op met Maaike-Merel van Baarzel via educatie@oorkaan.nl.
Randprogrammering
Oorkaan maakt de concertbeleving graag compleet met randprogrammering. Het aanbieden van bijvoorbeeld een workshop of meet & greet met de musici voegt iets toe aan de beleving van het theatrale concert. Kinderen komen op een andere manier in aanraking met live uitgevoerde muziek. Bij Oorkaan is van alles mogelijk. Wij maken graag een randprogramma op maat. Van een korte meet & greet na de voorstelling, tot een mini muziekfestival, we denken graag mee in de mogelijkheden!
WORKSHOP ‘HOORSPELEN IN DE KLAS'
Naast de theatrale concerten heeft Oorkaan ook hoorspelen gemaakt, die het luistervermogen van kinderen ontwikkelen. Luister hier naar een van onze hoorspelen. Om kinderen niet alleen de magie van het luisteren naar een hoorspel, maar ook het plezier van het zelf máken ervan mee te geven, biedt Oorkaan de workshop ‘Hoorspelen in de Klas’ aan. Deze kan los van het bezoek aan een schoolconcert geboekt worden. Tijdens de workshop gaan de kinderen onder begeleiding van de workshopleider(s) van Oorkaan in groepjes hun eigen hoorspel maken.
Een hoorspel bestaat uit 3 elementen: muziek, tekst en geluid. De hoorspelen worden opgenomen in een mobiele opnamestudio die meegenomen wordt naar de klas. Deze hoorspelen van de kinderen worden online gepubliceerd. Zo kunnen de kinderen hun eigen hoorspel nog eens naluisteren, die van de andere groepjes beluisteren en bovendien aan hun ouders, grootouders of begeleiders thuis laten luisteren.
De workshop is opgebouwd volgens de fases van het creatieve proces waarbij de zes muzikale domeinen aan bod komen. De zes domeinen zijn zingen, spelen, bewegen, luisteren, lezen en noteren, componeren en improviseren. Ze leren deze elementen te gebruiken om er gevoelens mee uit te drukken, om er mee te communiceren en om te reflecteren op eigen werk en dat van anderen.
Benieuwd hoe deze hoorspelen klinken? Luister hier naar hoorspelen die gemaakt zijn tijdens het Kunstfestival IkToon in Hilversum.
BOEKINGSINFORMATIE
Voor het boeken van schoolvoorstellingen (incl. workshops/lesmateriaal) kunt u contact opnemen met ons via de onderstaande knop. Liever telefonisch contact? Bel naar +31 20 244 0 218.
Archief educatiemateriaal
Belang muziekonderwijs
De beleving van kunst, waaronder muziek heeft een eigen unieke bijdrage aan het functioneren van het brein. Meer weten? Klik HIER voor meer achtergrondinformatie over hoe muziek de topfuncties van het kinderbrein ontwikkelt.
Mede mogelijk gemaakt door
De schoolconcerten van Oorkaan worden mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.