Vier!
Hoe klinkt het?
HOE KLINKT SAMEN?
Een blauwe met een cape van mouwen. Een grijze krijger met papieren spieren. Een mega-gele magiër, en een rode honderd-snarige. O, en natuurlijk Guy! Als dat maar goed gaat… Als ze hun bijzondere krachten samenbrengen, gebeurt er iets dat maar eens in de honderdvier jaar voorkomt! Voor je het weet ben je ergens anders. Je hoort muziek. Het komt steeds dichterbij. Vier musici spelen vrolijk, hinkelend, struikelend. Samen vieren ze iets bijzonders. Met zijn vieren samen, dat is een feest!
De vier topmusici in het nieuw opgerichte Oorkaan Ensemble spelen theatrale concerten zonder woorden. Zij combineren verschillende culturen en muziektradities. Ze vertellen niets meer dan het verhaal dat je uit de muziek kan horen. Dat is in Vier! een hele reis, vol Turkse klanken, Mozart en meer. En het eindigt met een feestje.
Vier! in co-regie van Caecilia Thunnissen (winnaar Yamaward 2020) en Yorick Stam, is een vrolijk theatraal familieconcert voor iedereen van 4-104 jaar, vol (on)herkenbare klanken, beweging en humor.
Adviesleeftijd: 4 tot 104
Language No Problem
De Muziek
Rondo (a bit more) alla Turca (1783/2021)
Wolfgang Amadeus Mozart, arr. Steven Kamperman (1970)
Vier (2021) – Emre Sihan Kaleli (1987)
Four Colours (2021) – Steven Kamperman (1970)
- Mavi (Turks blauw)
- Turkuaz (groen)
- Kırmızı (rood)
- Sarı (geel)
Dört Șehir, III. Ankara (2012) – Fazıl Say (1970), arr. Oorkaan Ensemble
(copyrighted arrangement Oorkaan Ensemble, granted by Schott Music, Mainz – Germany
grants this arrangement only in connection with the project “Whoop whoop(s).”
With friendly permission of Schott Music, Mainz, Germany
Katibim – Trad.
Black Sea Suite – (2021) Steven Kamperman (1970)
Çeçen Kızı – Tanburi Cemil Bey (1873 /1916)
De missie van Oorkaan is tweeledig: zo veel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met klassieke muziek, én de West-Europese canon van de klassieke muziek openbreken. Oorkaan spreekt daarbij over ‘mondiale klassieke muziek’. De Raad voor Cultuur over deze ambitie: ‘De raad waardeert de sterke motivatie die uit het plan spreekt, om breed te programmeren en de traditionele indeling van muziekstromingen los te laten. De term ‘mondiale klassieke muziek’ doet recht aan een meer inclusieve canon, passend bij de hedendaagse samenleving.’
Beluister HIER de spotify playlist van VIER!
Programmatoelichting Vier!
Benieuwd naar de achtergrond van de composities? Klik dan op de link!
Op het podium
Oorkaan presenteert in haar 20-jarig jubileum haar eigen ensemble, met vier multi-getalenteerde, sprankelende jonge musici van internationaal topniveau. Een mooie sublimatie van alles wat Oorkaan in 20 jaar aan artistieke signatuur en speelstijl heeft opgebouwd. Harpiste Michela Zanoni, klarinettist Michele Mazzini, bajanist Robbrecht Van Cauwenberghe en slagwerker Veysel Dzhesur vormen samen het Oorkaan Ensemble.
Zij zijn opgeleid volgens de Oorkaan-methode tot theatraal performende musici. Ze spelen alle muziek uit hun hoofd en creëren zo ruimte voor theatrale performance. Het repertoire dat ze spelen heeft een dubbele missie: zoveel mogelijk kleine en grote oren kennis laten maken met live uitgevoerde muziek en het openbreken van de canon met mondiale klassieke muziek. De vaste regisseurs van het ensemble zijn Caecilia Thunnissen (artistiek directeur) en Yorick Stam.
Lees HIER meer over het Oorkaan Ensemble.
Achter de schermen
composities en arrangementen o.a. W.A. Mozart, Fazil Say, Steven Kamperman, Emre Sihan Kaleli en Turkse traditionals
regie Caecilia Thunnissen en Yorick Stam
scenografie Morgana Machado Marques
kostuums Esra Copur
techniek Jeroen Oostenveld/Marco Koppers
productie Jitske Weijand/Mariateresa Buttarelli
Caecilia Thunnissen stelde eerder de ensembles samen voor Kriebel (winnaar YAMawards 2020 in de categorie Best Small Ensemble), het Trio Diamanda voor Vreemde Streken en voegden twee van de drie vrienden toe aan het ensemble van Julian Schneemann & Friends voor Caravan. Ook regisseerde zij o.m. een aantal familieconcerten met het NKO en het Koninklijk Concertgebouworkest waaronder Romeo & Julia (2018). caeciliathunnissen.com
Als regisseur, opgeleid aan de Toneelacademie Maastricht, zoekt Yorick Stam waar muziek raakt aan theater – of andersom. Zijn afstudeerregie was de opera Blauwbaards Burcht van Béla Bartók. Yorick regisseerde als freelancer, werkte met het nieuw opgerichte muziektheatergezelschap De Bunch, gaf spel-les aan operazangers op het Conservatorium Maastricht, en werkte geregeld mee aan producties van Opera Spanga. Als muzikant schrijft en zingt hij Nederlandstalige muziek. www.yorickstam.nl
20-JARIG JUBILEUM
Het Oorkaan Ensemble wordt gepresenteerd in het jubileumjaar van 20 jaar Oorkaan. Dit is een langgekoesterde droom die uitkomt. Een sublimatie van alles wat we in 20 jaar aan artistieke signatuur en speelstijl hebben opgebouwd. De spreekwoordelijke kers op de jubileumtaart.
Educatie
Oorkaan biedt receptieve schoolconcerten aan in verschillende theaters en concertzalen. Van tevoren krijgt de school interactief online lesmateriaal om te het concertbezoek voor te bereiden in de klas. Dit lesmateriaal is door de groepsleerkracht makkelijk te geven in de klas via het platform Lesson Up. Klik hier om het educatiemateriaal van Vier! te bekijken.
Aankomende concerten
31
okt
15:00 uur,
Veerensmederij, Amersfoort
1
nov
14:00 uur,
Festival de Betovering, Studio Amare, Den Haag
2
nov
met het Oorkaan Ensemble
13:30 uur,
Concertgebouw de Vereeniging, Nijmegen
75-jarig jubileum Kamermuziek Nijmegen 'Feest voor de oren'
Boek deze voorstelling
Vul onderstaand formulier in voor de aanvraag van een boeking. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de pagina boekingen.
"*" geeft vereiste velden aan