Over Oorkaan

Missie & Visie

Missie & Visie

OORKAAN
muziek voor een jong publiek

Jeugdmuziekgezelschap Oorkaan speelt met professionele musici theatrale concerten voor een jong publiek. Oorkaan laat zo veel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek ontdekken. Klassieke muziek uit de hele wereld van vroeger en nu, klinkt in theatrale en verrassende vormen. Net als bij een concert is een Oorkaan-voorstelling (bijna) zonder woorden en staan er alleen musici op toneel.

Muziek is van én voor iedereen. Muziek kun je verstaan zonder een woord te zeggen. Het raakt, schuurt, inspireert of irriteert, maar het laat je nooit onberoerd. Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. En als muziek gezamenlijk in een live uitvoering wordt ervaren, verbindt muziek.
Je kijkt je oren uit!

OVER OORKAAN

OORKAANMETHODE
Oorkaan is al twintig jaar de enige in jeugdmuziek gespecialiseerde instelling in Nederland die op internationaal hoog niveau jeugdmuziekvoorstellingen creëert. Sinds 2015 ontwikkelde regisseur en artistiek directeur Caecilia Thunnissen middels ‘de Oorkaanmethode’ de eigen artistieke signatuur van Oorkaan, waarin álle performers musici zijn en de muziek centraal staat.

ONTWIKKELING JEUGDMUZIEK
Dat Oorkaan meervoudig prijswinnaar is van de internationale Young Music Audiences Award (YAMaward) voor de beste muziekproducties voor kinderen, geeft aan dat Oorkaan een unieke positie in de podiumkunsten bekleedt en wereldwijd voorloper is op het gebied van het genre jeugdmuziek. Vanuit die rol investeert Oorkaan in de opbouw van nieuw publiek en in de talentontwikkeling van makers en jonge talentvolle musici. Bij Oorkaan krijgen zij binnen de OTOP’s (Oorkaan Talent-ontwikkelprogramma’s) de ruimte om een nieuwe visie op het maken en spelen voor jong én oud te ontwikkelen.

RANDPROGRAMMA & EDUCATIE
Oorkaan speelt jaarlijks circa 200 theatrale concerten verspreid over de hele wereld. Wij bereiken daarmee rond de 40.000 bezoekers, waaronder ruim 9.000 schoolkinderen die doorgaans geen toegang vinden tot (live) uitgevoerde mondiale klassieke muziek. Rondom de producties worden verdiepende educatieve programma’s ontwikkeld voor de podia, voor in de klas (de concertzaal als klaslokaal) én online voor thuis.

MONDIALE KLASSIEKE MUZIEK
De West-Europese canon van de klassieke muziek breekt Oorkaan open met andere klankkleuren. De mondiale klassieke muziek is een inclusieve canon passend bij de hedendaagse samenleving en een breed publiek.

OORKAAN IN DE KETEN
Ontstaan in 2001 vanuit de kleine zaal van het Concertgebouw, werrkt Oorkaan traditiegetrouw samen met gerenommeerde kamermuziekensembles en orkesten. Oorkaan vervult een onmisbare schakel in de keten van de Nederlandse muzieksector: de jonge luisteraar van vandaag is de concertbezoeker van morgen en de topmusicus van overmorgen.

INTERNATIONAAL
De theatrale concerten worden terugkerend wereldwijd geprogrammeerd door concertzalen, festivals en huizen als Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie Köln, BAM (Brooklyn Academy of Music) New York, Kennedy Center Washington D.C., Art Space for Kids China, Philharmonie Luxembourg, deSingel Antwerpen, Konzerthaus Wien, Festspielhaus Baden-Baden, RomaEuropa en Salzburger Festspiele. De Oorkaan-methode heeft een aantal internationale erkenningen mogen ontvangen.

PRIJZEN & NOMINATIES

Winnaar YAMaward (Young Audiences Music Award) 2020 voor ‘Best Small Ensemble’ – Kriebel/ Tickle*
Nominatie ZAPP Theaterprijs 2019 – Cellokrijgers
Winnaar YAMawards 2018 voor ‘Best Production of the Year’ and ‘Best Large Ensemble’ – Skyggespill (Shadowmusic)*
Winnaar YAMawards 2015 voor ‘Best Production of the Year’ en ‘Best Small Ensemble’ – Glimp*
Nominatie YEAH (Young Earopean) Awards 2015 – Cellostorm*
Nominatie YAM (Young Audience) Awards 2013 – Cellostorm*
Winnaar van de Junge Ohren Preis 2012 – De Muziekfabriek*
Nominatie Amsterdamprijs voor de Kunst 2013 & 2017

*Dit zijn internationale prijzen voor de beste muziekproducties voor kinderen.

Bekijk onze Showreel! Deze video bevat een compilatie van scenes uit Oorkaanproducties van 2017 t/m 2019 volgens de Oorkaan-methode o.l.v. artistiek directeur Caecilia Thunnissen.

TEAM

Caecilia Thunnissen
Caecilia Thunnissen

Artistieke Directie

Regisseur van opera’s als Jeanne d’Arc au Bucher (2018) van Honegger Lohengrin (2015) en Der fliegende Holländer (2013) van Wagner o.l.v. Andris Nelsons met het Koninklijk Concertgebouworkest, muziektheaterproducties bij o.a. Silbersee en Festival Oude Muziek (2009). Regieassistent van Pierre Audi (2008) en Martin Kusej (2009) bij De Nationale Opera. Van 2010-2012 dramaturg/company-manager van Dance Company Nanine Linning in Osnabruck (DL). Studeerde Theaterwetenschap en Regie&Acteren. Bedenker en eigenaar van Wannaplayground. Bij Oorkaan sinds februari 2015. Regies bij Oorkaan: Laat me met rust! (2017) met Het Nederlands Kamerorkest en Muzikale Catwalk (2017) en Romeo&Julia (2018) en Tarantula en de dans der Dieren (2018) met musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en Kriebel (2019) coproductie met De Nationale Opera. caeciliathunnissen.com

Jennifer Thompson
Jennifer Thompson

Zakelijk leider
jennifer@oorkaan.nl
T: +31 20 2440213

Dankzij Jennifer kan het gezelschap van Oorkaan zich echt bezighouden met het creatieve maakproces. Zij zorgt er namelijk voor dat de bedrijfsvoering bij Oorkaan soepel verloopt. Voordat ze zich bij ons team aansloot werkte ze als teamleider bij Cultuur+Ondernemen en deed ze werkervaring op in de bancaire sector. Haar financiële kennis en ervaring in lean management past ze nu toe op een plek waar haar hart werkelijk ligt: dichtbij de creatie.

Boekingen (Inter)nationaal
Voor de verkoop van onze
familieconcerten in NL en
voor Internationale boekingen
kunt u contact opnemen via:
bookings@oorkaan.nl
T: +31 20 6202828

Emily Perez
Emily Perez

Manager Marketingcommunicatie
emily@oorkaan.nl
T. +31 20 2440215

Emily heeft Media & Cultuur gestudeerd aan de Uva, liep stage als productieassistent bij Paradiso-Melkweg Productiehuis en is vervolgens vijf jaar werkzaam geweest bij Theater de Engelenbak als Hoofd Marketing & Publiciteit. Ze heeft vanaf 2012 mede het Servicepunt AmateurKunst Amsterdam opgericht en zich altijd ingezet voor talentontwikkeling. Daarnaast is ze zangeres in diverse gospelgroepen zoals  Elvis E. & Friends en de Miracle City Singers. Werkzaam bij Oorkaan vanaf september 2013.

Mariëlle de Boer
Mariëlle de Boer

Manager Development
marielle@oorkaan.nl
T. +31 20 2440214
(met zwangerschapsverlof)

Mariëlle studeerde Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en volgde de master Cultural Economics & Entrepreneurship. Liep stage bij Maas Theater en Dans en werkte daarna als freelancer voor diverse culturele (educatieve) organisaties, die zij hielp bij de voorbereiding en uitvoering van creatieve projecten. Daarnaast heeft ze een passie voor pianospelen, fotografie en reizen. Werkzaam bij Oorkaan sinds oktober 2015.

Mariateresa Buttarelli
Mariateresa Buttarelli

Tourproducent
mariateresa@oorkaan.nl
+31 20 2440219

Na haar acteursopleiding bij het Teatro Tascabile di Bergamo in Italië, heeft Mariateresa Indonesische cultuur en Bahasa en Balinees gestudeerd. Zij heeft in Azië gereisd om zich te verdiepen in het traditionele Aziatische muziektheater. Daarna heeft zij hoogwaardige podiumkunst uit Azië gepresenteerd in Europa en Zuid-Amerika, de laatste 20 jaar als zelfstandig ondernemer, vanuit Singapore en sinds 1998 vanuit Nederland. Zij vervulde functies van producent, projectmanager en zakelijk leider. Werkzaam bij Oorkaan sinds januari 2018.

Dana Toorman
Dana Toorman

Administratieve ondersteuning

Na diverse bijbaantjes te hebben gehad is Dana begonnen als administratief medewerker voor Oorkaan. In 2018 heeft ze haar diploma behaald aan de middelbare school. Nu vervolgt ze haar opleiding met een studie Geschiedenis in Amsterdam. Dana is werkzaam bij Oorkaan sinds maart 2017

Gerindo Kartadinata
Gerindo Kartadinata

Speltraining

Gerindo studeerde in 1997 af op de AHK / Mimeopleiding. De afgelopen 20 jaar maakte hij talrijke korte performances en voorstellingen en werkte met verschillende theatermakers, waaronder: Bambie, Lotte v/d Berg, Marien Jongewaard, Jetse Batelaan, Ko v/d Bosch, Ola Mafaalani, Nicole Beutler, Luc Boyer, Duro Toomato, Monika Haasova, Karina Holla, Ulrike Quade, Golden Palace, Via Berlin, Ibelisse Guardia, Zhana Ivanova en Silbersee. Sinds 2009 geeft hij lessen, workshops en begeleidingen in fysiek acteren  o. a. op de Toneelschool Arnhem, de CODARTS circusschool en voor Muziektheater Oorkaan.

Esther Snelder
Esther Snelder

Speltraining

Esther studeerde in 1997 af in de richting Mime aan de faculteit Theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar ze in 1998 haar Docentschap Mime haalde. Als speler samengewerkt met verschillende dans- en theatermakers, zoals Kassys, Jerôme Bel, Nicole Beutler (NB projects), Magne van den Berg, René Geerlings, Sanne van Rijn, De Gemeenschap (Roy Peters en Rob de Graaf) en Jetse Batelaan (Artemis). Esther doceert aan de Amsterdamse Mime-school waar ze spellessen geeft en studenten begeleidt en adviseert bij hun projecten. Tevens is zij als spel- en Alexander techniek docente verbonden aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Bestuur

Het bestuur van Stichting Oorkaan bestaat momenteel uit vijf mensen die regelmatig vergaderen over het beleid en de gang van zaken bij Oorkaan.

Bestuur:
Drs. C.E. Nieuwenhuis – voorzitter
Caro is de voorzitter van het Oorkaan-bestuur en partner bij The Changery. Als bestuurder en bezoeker is zij zeer betrokken bij de podiumkunstsector.
Drs. F.X.M. Hilhorst – penningmeester
Frank is de penningmeester van het Oorkaan-bestuur en controller bij VX Company te Baarn.
Drs. M. Hansen – secretaris
Maria is de secretaris van het Oorkaan-bestuur en Executive Director van de European League of Institutes of the Arts (ELIA). Maria is daarnaast lid van de Raad van Toezicht van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en zit in het bestuur van het Gergiev Festival.
Dhr. F. Kortie – bestuurslid
Floris Kortie is presentator en programmamaker. Hij is wekelijks te zien bij Podium Witteman en daarnaast betrokken bij klassieke muziekfestival Wonderfeel en het Vondelpark Openluchttheater.
Drs. D.B.M. Pinedo – bestuurslid
Danielle Pinedo is advocaat arbeidsrecht bij Baker McKenzie.

vacatures

Op dit moment zijn er geen vacatures beschikbaar.

PERS

Dromenblazers in jeugdtheaterspecial Scènes Kriebel genomineerd voor YAMawards Concertzaal als klaslokaal - Cultuurfonds Magazine Cellokrijgers genomineerd voor de Zapp Theaterprijs 2019 Oorkaan - Musici in de hoofdrol - TheaterMaker maart 2019 Volwassen muziek voor jonge oren - Interview Caecilia Thunnissen - Klassieke Zaken - december 2018 Oorkaan wint opnieuw YAMawards! Dansend en vechtend met je Cello - Recensie Cellokrijgers - Theaterkrant Leren van popmuziek - Interview Caecilia Thunnissen - september 2018 Onze musici zijn performers - Luister - oktober 2018 Artikel over Oorkaan - Vijftig Plus Magazine - Januari 2019 63 Culturele Bereikers - Marion Jonk - Het Parool - november 2018 Cellokrijgers - Scenes - oktober 2018 Lancering 2cd-box Aangenaam Klassiek voor kids 2018 i.s.m. Klassieke Zaken Oorkaan wint samen met 22 jeugdgezelschappen Centercom Subsidiefonds Over de Bestorming - Westerpost - oktober 2018 Waarom samen zingen in de auto een must is deze zomervakantie - Famme 6x waarom het juist een heel goed idee is om 24/7 muziek te luisteren - Libelle Huilen door muziek kan je mood een boost geven - Famme Waarom je kippenvel krijgt van mooie muziek - Famme Zo maak je je kind wél enthousiast over klassieke muziek - J/M voor Ouders Caecilia Thunnissen: ‘Geef je kind de mogelijkheid om erachter te komen wat zijn passie is’ - Famme Oorkaan kanshebber Zapp Theaterprijs 2018 - Stem nu! 'Kinderen zijn een droompubliek' - Artikel Parool - Nominatie A'damse Kunstprijs 2017 Reportage AT5 - Nominatie Oorkaan A'damse Kunstprijs 2017 Persbericht - Nominatie Oorkaan A'damse Kunstprijs 2017 Podium Witteman Extra - Compilatie Oorkaan - Klassieke muziek voor kinderen Achtergrondinformatie Oorkaan & de Oorkaan-methode - 2017

ANBI

Stichting Oorkaan heeft een ANBI status. Dat staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. Een instelling is een ANBI als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. De ANBI status geeft toegang tot een groot aantal fiscale faciliteiten voor donateurs en voor onszelf als goede doelen instelling. Giften aan Oorkaan zijn, afhankelijk van de persoonlijke situatie, fiscaal aftrekbaar.

Instellingen met een ANBI status zijn verplicht een aantal documenten openbaar te maken. Daarmee geven we mogelijke financiers zicht op onze doelstellingen, activiteiten en onze financiële situatie.

Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2018

Beleidsplan 2017-2020
Staat van Baten en Lasten 2017
Toelichting Cijfers 2017

Privacy statement

Benieuwd naar ons privacy statement? Dit vind je hier.