Over Oorkaan

Missie & Visie

Missie & Visie

OORKAAN
muziek voor een jong publiek

Jeugdmuziekgezelschap Oorkaan speelt met professionele musici theatrale concerten voor een jong publiek. Oorkaan laat zo veel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek ontdekken. Klassieke muziek uit de hele wereld van vroeger en nu, klinkt in theatrale en verrassende vormen. Net als bij een concert is een Oorkaan-voorstelling (bijna) zonder woorden en staan er alleen musici op toneel.

Muziek is van én voor iedereen. Muziek kun je verstaan zonder een woord te zeggen. Het raakt, schuurt, inspireert of irriteert, maar het laat je nooit onberoerd. Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. En als muziek gezamenlijk in een live uitvoering wordt ervaren, verbindt muziek.
Je kijkt je oren uit!

OVER OORKAAN

OORKAAN-METHODE
Oorkaan is al twintig jaar de enige in jeugdmuziek gespecialiseerde instelling in Nederland die op internationaal hoog niveau jeugdmuziekvoorstellingen creëert. Regisseur Caecilia Thunnissen ontwikkelde bij haar aanstelling als artistiek directeur in 2015 ‘de Oorkaan-methode’. Deze werkwijze is bepalend voor de eigen artistieke signatuur van Oorkaan, waarin álle performers musici zijn en de muziek centraal staat.

MASTERCLASSES OORKAAN-METHODE
De Oorkaan-methode is een internationaal erkende benadering om met akoestische, mondiale klassieke muziek een theatraal concert te maken. De Methode richt zich enerzijds op het creëren van scenisch materiaal op basis van de muziek en de musici, en anderzijds op de ontwikkeling van de musicus tot veelzijdig performer. Makers en musici kunnen zich deze Methode eigen maken d.m.v. Masterclasses o.l.v. Caecilia Thunnissen en haar artistieke team. Geïnteresseerd in het boeken van een Masterclass? Lees HIER verder.

TALENTONTWIKKELING & JEUGDMUZIEK
Dat Oorkaan meervoudig prijswinnaar is van de internationale Young Audiences Music Award (YAMaward) voor de beste muziekproducties voor kinderen, geeft aan dat Oorkaan een unieke positie in de podiumkunsten bekleedt en wereldwijd voorloper is op het gebied van het genre jeugdmuziek. Vanuit die rol investeert Oorkaan in de opbouw van nieuw publiek en in de talentontwikkeling van makers en jonge talentvolle musici. Bij Oorkaan krijgen zij binnen de OTOP’s (Oorkaan Talent-ontwikkelprogramma’s) de ruimte om een nieuwe visie op het maken en spelen voor jong én oud te ontwikkelen.

 

RANDPROGRAMMA & EDUCATIE
Oorkaan speelt jaarlijks circa 200 theatrale concerten verspreid over de hele wereld. Wij bereiken daarmee rond de 40.000 bezoekers, waaronder ruim 9.000 schoolkinderen die doorgaans geen toegang vinden tot (live) uitgevoerde mondiale klassieke muziek. Rondom de producties worden verdiepende educatieve programma’s ontwikkeld voor de podia, voor in de klas (de concertzaal als klaslokaal) én online voor thuis.

MONDIALE KLASSIEKE MUZIEK
De West-Europese canon van de klassieke muziek breekt Oorkaan open met andere klankkleuren. De mondiale klassieke muziek is een inclusieve canon passend bij de hedendaagse samenleving en een breed publiek.

OORKAAN IN DE KETEN
Ontstaan in 2001 vanuit de kleine zaal van het Concertgebouw, werkt Oorkaan traditiegetrouw samen met gerenommeerde kamermuziekensembles en orkesten. Oorkaan vervult een onmisbare schakel in de keten van de Nederlandse muzieksector: de jonge luisteraar van vandaag is de concertbezoeker van morgen en de topmusicus van overmorgen.

INTERNATIONAAL
De theatrale concerten worden terugkerend wereldwijd geprogrammeerd door concertzalen, festivals en huizen als Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie Köln, BAM (Brooklyn Academy of Music) New York, Kennedy Center Washington D.C., Art Space for Kids China, Philharmonie Luxembourg, deSingel Antwerpen, Konzerthaus Wien, Festspielhaus Baden-Baden, RomaEuropa en Salzburger Festspiele. De Oorkaan-methode heeft een aantal internationale erkenningen mogen ontvangen.

PRIJZEN & NOMINATIES

Winnaar YAMawards 2020 (Young Audiences Music Awards) voor ‘Best Small Ensemble’ – Kriebel/ Tickle*
Nominatie ZAPP Theaterprijs 2019Cellokrijgers
Winnaar YAMawards 2018 voor ‘Best Production of the Year’ and ‘Best Large Ensemble’ – Skyggespill (Shadowmusic)*
Winnaar YAMawards 2015
voor ‘Best Production of the Year’ en ‘Best Small Ensemble’ – Glimp*
Nominatie YEAH (Young Earopean) Awards 2015Cellostorm*
Nominatie YAMawards 2013Cellostorm*
Winnaar van de Junge Ohren Preis 2012De Muziekfabriek*
Nominatie Amsterdamprijs voor de Kunst 2013 & 2017

*Dit zijn internationale prijzen voor de beste muziekproducties voor kinderen.

Bekijk onze Showreel! Deze video bevat een compilatie van scenes uit Oorkaanproducties van 2017 t/m 2019 volgens de Oorkaan-methode o.l.v. artistiek directeur Caecilia Thunnissen.

Het Oorkaan-team

Het Oorkaan-Team is tijdens kantooruren bereikbaar per mail of telefoonnummer. Zie HIER de contactgegevens van het team.

vacatures

Op dit moment is Oorkaan op zoek naar een:

Manager Boekingen, bekijk HIER de vacature.

– Penningmeester, bekijk HIER de vacature.

Algemeen bestuurslid externe betrekkingen, bekijk HIER de vacature.

PERS

Oorkaan in tijdschrift Kunstzone Oorkaan Hoorspelen getipt in Het Parool Oorkaan voor Thuis - Leeuwarder Courant Oorkaan Hoorspelen in Opium - Radio 4 Oorkaan lanceert hoorspelreeks Oorkaan lanceert hoorspel Romeo en Julia Derde YAM-award voor Oorkaan - Theaterkrant Prijs voor peuterproductie Kriebel - Trouw Kriebel wint de YAMaward 2020 voor Best Small Ensemble Dromenblazers in jeugdtheaterspecial Scènes Kriebel genomineerd voor YAMawards Concertzaal als klaslokaal - Cultuurfonds Magazine Cellokrijgers genomineerd voor de Zapp Theaterprijs 2019 Oorkaan - Musici in de hoofdrol - TheaterMaker maart 2019 Volwassen muziek voor jonge oren - Interview Caecilia Thunnissen - Klassieke Zaken - december 2018 Oorkaan wint opnieuw YAMawards! Dansend en vechtend met je Cello - Recensie Cellokrijgers - Theaterkrant Leren van popmuziek - Interview Caecilia Thunnissen - september 2018 Onze musici zijn performers - Luister - oktober 2018 Artikel over Oorkaan - Vijftig Plus Magazine - Januari 2019 63 Culturele Bereikers - Marion Jonk - Het Parool - november 2018 Cellokrijgers - Scenes - oktober 2018 Lancering 2cd-box Aangenaam Klassiek voor kids 2018 i.s.m. Klassieke Zaken Oorkaan wint samen met 22 jeugdgezelschappen Centercom Subsidiefonds Over de Bestorming - Westerpost - oktober 2018 Waarom samen zingen in de auto een must is deze zomervakantie - Famme 6x waarom het juist een heel goed idee is om 24/7 muziek te luisteren - Libelle Huilen door muziek kan je mood een boost geven - Famme Waarom je kippenvel krijgt van mooie muziek - Famme Zo maak je je kind wél enthousiast over klassieke muziek - J/M voor Ouders Caecilia Thunnissen: ‘Geef je kind de mogelijkheid om erachter te komen wat zijn passie is’ - Famme Oorkaan kanshebber Zapp Theaterprijs 2018 - Stem nu! 'Kinderen zijn een droompubliek' - Artikel Parool - Nominatie A'damse Kunstprijs 2017 Reportage AT5 - Nominatie Oorkaan A'damse Kunstprijs 2017 Persbericht - Nominatie Oorkaan A'damse Kunstprijs 2017 Podium Witteman Extra - Compilatie Oorkaan - Klassieke muziek voor kinderen Achtergrondinformatie Oorkaan & de Oorkaan-methode - 2017

ANBI

Stichting Oorkaan heeft een ANBI status. Dat staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. Een instelling is een ANBI als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. De ANBI status geeft toegang tot een groot aantal fiscale faciliteiten voor donateurs en voor onszelf als goede doelen instelling. Giften aan Oorkaan zijn, afhankelijk van de persoonlijke situatie, fiscaal aftrekbaar.

Instellingen met een ANBI status zijn verplicht een aantal documenten openbaar te maken. Daarmee geven we mogelijke financiers zicht op onze doelstellingen, activiteiten en onze financiële situatie.

Beleidsplan 21-24

Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2018

Beleidsplan 2017-2020
Staat van Baten en Lasten 2017
Toelichting Cijfers 2017

Privacy statement

Benieuwd naar ons privacy statement? Dit vind je hier.