Over Oorkaan

Missie & Visie

Missie & Visie

OORKAAN opent kleine en grote oren

OORKAAN maakt met topmusici theatrale concerten voor een jong publiek. Onze missie is om zoveel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek te laten ontdekken. Oorkaan richt zich op het mondiale klassieke repertoire met muziek uit de hele wereld van vroeger en nu. Oorkaan is in 2000 in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam ontstaan en presenteert zo’n 200 voorstellingen in de grote en kleinere (concert)podia van Nederland en het buitenland. Je kijkt je oren uit!

Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. Oorkaan vindt dat alle kinderen toegang moeten krijgen tot klassieke muziek. Door concerten in theatrale en verrassende vormen te presenteren, wordt het luister- en verbeeldingsvermogen van het kind gestimuleerd. Zien spelen, doet spelen. Zo draagt Oorkaan bij aan een brede muzikale bagage van vele kinderen in Nederland en daarbuiten.

Werkwijze

OORKAAN-METHODE
Onze artistieke uitgangspunten samen vormen de Oorkaan-methode: een unieke werkwijze om vanuit en met muziek en musici, theatraal materiaal te maken dat aansluit bij de belevingswereld van het kind.

CREATIE
De theatrale concerten voor kinderen komen tot stand onder de artistieke leiding van regisseur Caecilia Thunnissen. Zij regisseert Oorkaan-producties en nodigt topmusici en interessante makers uit om bij Oorkaan te maken en spelen. Zij begeleidt hen artistiek-inhoudelijk vanaf de conceptontwikkeling tot en met de première. Het maakproces en de tournees worden productioneel en technisch ondersteund door het Oorkaan-team. Oorkaan verkoopt de producties aan (concert)podia, scholen en festivals in binnen- en buitenland, verzorgt de publiciteitscampagnes en ondersteunt de podia actief bij hun publiekswerving.

TALENTONTWIKKELING
Bij Oorkaan worden musici getraind die willen leren hoe je je als performer op een podium presenteert. Want spelen in een theatraal concert voor kinderen vraagt meer dan alleen het op professioneel niveau kunnen bespelen van een instrument.
Regisseurs, choreografen en ontwerpers die graag iets willen maken voor een jong publiek, worden gecoacht vanuit  de Oorkaan-methode. Deze talentontwikkeling vindt plaats binnen de werkplaats, de research en development afdeling van Oorkaan.

WERKPLAATS
In een werkplaats krijgen makers en musici de kans elkaar te leren kennen en de Oorkaan-methode toe te passen.  Zij werken toe naar een presentatie voor kinderen, waarmee de werkplaats wordt afgesloten. Uit de vruchtbare samenwerkingen komen nieuwe Oorkaan-producties tot stand. Zie hier voor een indruk van de werkplaats.

EDUCATIE
Rondom de producties ontwikkelt Oorkaan spannende educatieprogramma ’s en activiteiten die als randprogrammering aan de (concert)podia en als lesmateriaal voor in de klas aan scholen worden aangeboden. Via de DOE HET ZELF activiteiten en filmpjes met leuke doe -en luister opdrachten kun je Oorkaan ook in de huiskamer beleven, ter voorbereiding op een concert of om lekker na te genieten. Zie hier voor meer informatie over EDUCATIE.

INTERNATIONAAL

Oorkaan speelt haar concerten geregeld in internationale concertzalen, theaters en op festivals met als vaste partners gerenommeerde concertzalen als Philharmonie Luxembourg, Philharmonie Köln, deSingel Antwerpen en Concertgebouw Brugge. In 2016 is Oorkaan een meerjarig partnerschap aangegaan in de V.S, Canada en China. Ook werkt Oorkaan vanuit het Fast Forward project van het Fonds Podiumkunsten samen met verschillende partners in Noorwegen, waaronder Rikskonsertene en het Norwegian Chamber Orchestra. De Oorkaan-methode heeft een aantal internationale erkenningen mogen ontvangen.

PRIJZEN & NOMINATIES

Winnaar YAMawards (Young Audiences Music Awards) 2018 voor ‘best production of the year’ and ‘best large ensemble’ – Skyggespill (Shadowmusic)*
Winnaar YAMawards 2015 voor ‘best production of the year’ en ‘best small ensemble’ – Glimp*
Nominatie YEAH (Young Earopean) Awards 2015 – Cellostorm*
Nominatie YAM (Young Audience) Awards 2013 – Cellostorm*
Winnaar van de Junge Ohren Preis 2012 – De Muziekfabriek*
*Dit zijn internationale prijzen voor de beste muziekproducties voor kinderen.

Nominatie Amsterdamprijs voor de Kunst 2013 & 2017

TEAM

Caecilia Thunnissen
Caecilia Thunnissen

Artistiek Directeur

Regisseur van opera’s als Lohengrin (2015) en Der fliegende Holländer (2013) van Wagner o.l.v. Andris Nelsons met het Koninklijk Concert- gebouworkest, muziektheaterproducties bij o.a. Silbersee (voormalig VocaalLAB (2007/8) en voor het Festival Oude Muziek (2009). Was regieassistent van Pierre Audi (2008) en Martin Kusej (2009) bij De Nationale Opera. Was van 2010-2012 dramaturg/company-manager van Dance Company Nanine Linning in Osnabruck (Duitsland). Studeerde Theater- wetenschap en Regie&Acteren. Is bedenker en eigenaar van Wannaplayground Bij Oorkaan sinds februari 2015. Regies bij Oorkaan: Laat me met rust! (2017) met Het Nederlands Kamerorkest en Muzikale Catwalk (2017) en Romeo&Julia (2018) met het Concertgebouworkest. Op komst: Jeanne d’Arc au Bûcher van Honegger Tarantula en de dans der Dieren met muziek van Saint-Saëns (december 2018) met musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Lees HIER verder.

Marion Jonk
Marion Jonk

Hoofd Positionering & Educatie
marion@oorkaan.nl
T. +31 20 2440212

Heeft als kunstvakdocent les gegeven in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs en didactiek- lessen verzorgd in het Hoger Onderwijs. En meerdere grote projecten geleid waaronder het Europese project Eigenwijsheid, Matchpoint Cultuureducatie Amsterdam Zuidoost, Kunst en Cultuureducatie Koers Nieuw West en de Amsterdamse Muziekpilot. Binnen Oorkaan ontwikkelt Marion steeds weer nieuwe invalshoeken op het gebied van educatiemateriaal dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. Bij Oorkaan sinds september 2013.

Hugo Bijlsma
Hugo Bijlsma

Hoofd Bedrijfsvoering
hugo@oorkaan.nl
T. +31 20 2440213

Hugo is de trotse vader van 2 dochters en 2 zonen, keurig verspreid over de leeftijdsdoelgroepen van Oorkaan. Hij studeerde logistiek en HRM, werkte als student bij Odeon in Zwolle en overzag vervolgens meer dan elf jaar de financiën bij Theater Carré. Dit alles naast zakelijke begeleiding van muziekgezelschap Palmen en Reijmerink en hoofd techniek bij Opera Nijetrijne.

Erin Coppens
Erin Coppens

Dramaturg en Hoofd internationalisering
erin@oorkaan.nl
T. +31 20 2440217

Studeerde cum laude af in de Theaterwetenschap over de verhouding tussen muziek en theater bij het muziektheater van Paul Koek. Werkte als assistent zakelijk leider bij Theatergroep Hollandia, o.a. op internationalisering. Hierna was zij productieleider en (vervangend) zakelijk leider bij Kalebas Producties, zakelijk leider van muziekensemble ELECTRA en zakelijk leider/uitvoerend producent bij dansgezelschap anoukvandijk dc. Zij startte in 2009 als interim zakelijk leider bij Oorkaan en werd eind 2010 artistiek coördinator, een functie die zich later ontwikkelde tot een functie als dramaturg. Daarnaast is zij Hoofd internationalisering.

 

Saskia
Saskia Driessen

Artistiek Assistent & Boekingen Nederland
saskia@oorkaan.nl
T. +31 20 2440218

Via acteren, maken en schrijven naar artistiek assisteren en verkopen. Na haar studie aan de Toneelacademie Maastricht (2004), werkte Saskia twaalf jaar als actrice en theatermaakster voor verschillende (jeugd)theatergezelschappen. Later ging ze aan de slag als regieassistent en artistiek assistent bij Maas theater en dans. Sinds april 2018 werkt Saskia als artistiek assistent bij Oorkaan. Daarnaast verzorgt ze de verkoop van voorstellingen in Nederland. Haar vrije tijd brengt ze zoveel mogelijk door met haar gezin in hun houten dijkhuisje.

Emily Perez
Emily Perez

Marketing en Communicatie
emily@oorkaan.nl
T. +31 20 2440215

Emily heeft Media & Cultuur gestudeerd aan de Uva, liep stage als productieassistent bij Paradiso-Melkweg Productiehuis en is vervolgens vijf jaar werkzaam geweest bij Theater de Engelenbak als Hoofd Marketing & Publiciteit. Ze heeft vanaf 2012 mede het Servicepunt AmateurKunst Amsterdam opgericht en zich altijd ingezet voor talentontwikkeling. Daarnaast is ze zangeres in de gospelgroepen Elvis E. & Friends en de Miracle City Singers. Werkzaam bij Oorkaan vanaf september 2013.

Mariëlle de Boer
Mariëlle de Boer

Fondsenwerving
marielle@oorkaan.nl
T. +31 20 2440214

Mariëlle studeerde Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en volgde de  master Cultural Economics & Entrepreneurship. Liep stage bij Maas Theater en Dans en werkte daarna als freelancer voor diverse culturele (educatieve) organisaties, die zij hielp bij de voorbereiding en uitvoering van creatieve projecten. Daarnaast heeft ze een passie voor pianospelen, fotografie en reizen. Werkzaam bij Oorkaan sinds oktober 2015.

Mariateresa Buttarelli
Mariateresa Buttarelli

Bureauproducent (inter)nationale tourproducties
productie@oorkaan.nl
+31 20 2440219

Na haar acteursopleiding bij het Teatro Tascabile di Bergamo in Italië, heeft Mariateresa Indonesische cultuur en Bahasa en Balinees gestudeerd. Zij heeft in Azië gereisd om zich te verdiepen in het traditionele Aziatische muziektheater. Daarna heeft zij hoogwaardige podiumkunst uit Azië gepresenteerd in Europa en Zuid-Amerika, de laatste 20 jaar als zelfstandig ondernemer, vanuit Singapore en sinds 1998 vanuit Nederland. Zij vervulde functies van producent, projectmanager en zakelijk leider. Werkzaam bij Oorkaan sinds januari 2018.

Selma Hanzon
Selma Hanzon

Productieleider Cellokrijgers & Caravan
selma@oorkaan.nl
T. +31 20 2440210

Selma Hanzon studeerde in 2015 af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten in Amsterdam. Selma werkte als productieleider bij o.a. De Warme Winkel, het Ro Theater en PS|Theater. In 2017 stapte Selma bij Oorkaan binnen en produceerde “Laat me met Rust” met het Nederlands Kamerorkest en was productieleider van de internationale coproductie “Skyggespill” van Oorkaan met het Noors Kamerorkest en Kulturtanken te Oslo in Noorwegen. Momenteel is zij projectleider van Cellokrijgers & Caravan.

Gerindo Kartadinata
Gerindo Kartadinata

Speltrainer

Gerindo studeerde in 1997 af op de AHK / Mimeopleiding. De afgelopen 20 jaar maakte hij talrijke korte performances en voorstellingen en werkte met verschillende theatermakers, waaronder: Bambie, Lotte v/d Berg, Marien Jongewaard, Jetse Batelaan, Ko v/d Bosch, Ola Mafaalani, Nicole Beutler, Luc Boyer, Duro Toomato, Monika Haasova, Karina Holla, Ulrike Quade, Golden Palace, Via Berlin, Ibelisse Guardia, Zhana Ivanova en Silbersee. Sinds 2009 geeft hij lessen, workshops en begeleidingen in fysiek acteren  o. a. op de Toneelschool Arnhem, de CODARTS circusschool en voor Muziektheater Oorkaan.

Jeroen Duijvendak
Jeroen Duijvendak

Technisch Producent
jeroen@oorkaan.nl

Jeroen Duijvendak is sinds 2018 als Technisch Producent betrokken bij Oorkaan. Hij is sinds 2003 werkzaam in de culturele sector bij diverse gezelschappen, locatie projecten en festivals. Daarnaast werkt hij als Freelance belichter voor verschillende televisie programma’s. Hij heeft zich als autodidact met een liefde voor theater in de loop van de jaren breed georiënteerd in de verschillende theaterdisciplines op vlak van licht, geluid, decor, video, scenografie en productie.

Dana Toorman
Dana Toorman

Administratief medewerker

Na diverse bijbaantjes te hebben gehad is Dana begonnen als administratief medewerker voor Oorkaan. In 2018 heeft ze haar diploma behaald aan de middelbare school. Nu vervolgt ze haar opleiding met een studie Rechten in Amsterdam. Werkzaam bij Oorkaan sinds maart 2017

Bestuur

Het bestuur van Stichting Oorkaan bestaat momenteel uit drie mensen die regelmatig vergaderen over het beleid en de gang van zaken bij Oorkaan.

Bestuur:
Drs. C.E. Nieuwenhuis – voorzitter
Caro is de voorzitter van het Oorkaan-bestuur en partner bij The Changery. Als bestuurder en bezoeker is zij zeer betrokken bij de podiumkunstsector.
Drs. F.X.M. Hilhorst – penningmeester
Frank is de penningmeester van het Oorkaan-bestuur en controller bij VX Company te Baarn.
Drs. M. Hansen – secretaris
Maria is de secretaris van het Oorkaan-bestuur en Executive Director van de European League of Institutes of the Arts (ELIA). Maria is daarnaast lid van de Raad van Toezicht van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en zit in het bestuur van het Gergiev Festival.

Vacature: Bestuurslid met een artistiek profiel
Vacature: Bestuurslid met een juridisch profiel

vacatures

OPROEP! REGISSEURS/MAKERS GEZOCHT VOOR DE O-TOP
De O-TOP is een 3-daagse workshop in de unieke Oorkaan-methode, een werkwijze om vanuit muziek en met alléén musici theatrale concerten te maken voor een jong publiek. Lees HIER voor meer informatie.

PRODUCTIELEIDER GEZOCHT
Oorkaan zoekt per 1 februari 2019 een productieleider. Lees HIER de vacature.

 

Privacy statement

Benieuwd naar ons privacy statement? Dit vind je hier.

ANBI

Stichting Oorkaan heeft een ANBI status. Dat staat voor ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. Een instelling is een ANBI als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. De ANBI status geeft toegang tot een groot aantal fiscale faciliteiten voor donateurs en voor onszelf als goede doelen instelling. Giften aan Oorkaan zijn, afhankelijk van de persoonlijke situatie, fiscaal aftrekbaar.

Instellingen met een ANBI status zijn verplicht een aantal documenten openbaar te maken. Daarmee geven we mogelijke financiers zicht op onze doelstellingen, activiteiten en onze financiële situatie.

Beleidsplan 2017-2020
Staat van Baten en Lasten 2017
Toelichting Cijfers 2017