Oorkaan voor de 6e keer genomineerd voor de internationale YAMawards

Cambur Pin-Tón, een theatraal concert van Oorkaan en Jeunesse, is genomineerd voor de Young Audiences Music Awards (YAMawards) 2024 in de categorie Best Small Ensemble. Cambur Pin-Tón met het Tocuyito Trio is geregisseerd door Caecilia Thunnissen – artistiek directeur Oorkaan – en is gemaakt volgens de Oorkaan Methode.

YAMawards eren creativiteit en innovatie
De YAMawards zijn dé internationale prijzen voor de beste muziekproducties voor jong publiek. De jury van de YAMawards bestaat uit journalisten en vertegenwoordigers van internationale concertzalen en operahuizen.  Oorkaan won drie keer eerder de YAMawards met Kriebel (tevens een regie van Thunnissen) in 2020, Glimp in 2015 en Skyggespill met het Noors Kamer Orkest in 2018. De genomineerden voor de YAMawards van dit jaar zijn geselecteerd uit meer dan 70 inzendingen, afkomstig uit meer dan 30 landen. 

Op 18 september 2024 worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de YAMawards Ceremony in Bodø in Noorwegen, de eerste culturele hoofdstad in het noordpoolgebied. Vanaf 20 augustus 2024 kan gestemd worden op de publieksfavoriet via www.yamawards.org/videos/cambur-pin-tón.

Venezolaanse cultuur en natuur
Het Tocuyito Trio neemt je mee naar de magische en vurige wereld van Venezolaanse klanken en ritmes. Cambur Pin-Tón, dat ‘rijpe banaan’ betekent in het Venezolaans, is een kleurrijke en dansante reis met explosieve ritmes en exotische soundscapes. Inspiratie voor dit theatraal concert zijn de rijke Venezolaanse cultuur en natuur, met mysterieuze bergen en verhalen over magische wezens, die door de muziek verklankt worden.  

Dit Venezolaans pianotrio, dat woont en werkt in Wenen, volgde eerder de Jeunesse-Oorkaan-Academy. “Ons trio is kleurrijk, virtuoos en vrolijk”, aldus violiste Dalina Ugarte, pianist Joseph Avila en cellist Santo Scala. De volksmuziek van Venezuela brengt anekdotes en beelden van hun thuisland tot leven. 

Regisseur Caecilia Thunnissen en het Tocuyito Trio maakten in Wenen dit theatrale concert samen met een internationaal artistiek team bestaande de Oostenrijkse scenograaf Sophie Baumgartner, de Colombiaanse choreograaf Laura Aya, de Poolse lichtontwerper Bartek Kubiak en de Nederlandse regieassistent Wieger Meulenbroek.  

Cambur Pin-Tón is een productie van Oorkaan en Jeunesse (Oostenrijk) en ging op 16 maart 2024 in première in het Wiener Konzerthaus. De productie gaat op tournee door Europa in seizoen 2025-2026 en zal dan ook in Nederland spelen. 

Het Tocuyito Trio werd opgericht in Wenen in 2018 en heeft sindsdien opgetreden in gerenommeerde concertzalen zoals het Wiener Musikverein, het Wiener Konzerthaus, de Mozarteum Stiftung, en op festivals zoals het Kultursommer Wien.

De muzikale wortels van het Ensemble – Dalina Ugarte, Santo Scala en Joseph Ávila – reiken diep in de volksmuziek van hun thuisland Venezuela. In hun diverse concertprogramma’s verkent het pianotrio een uitbundige klankwereld die zowel klassiek als innovatief is, en de muzikale diversiteit van hun land viert. 

De leden van het Tocuyito Trio zijn alumni van de Jeunesse-Oorkaan-Academy. 

Sinds 2015 is Caecilia Thunnissen artistiek directeur van Oorkaan en ontwikkelde de Oorkaan Methode, een internationaal erkende methode om vanuit muziek theatrale concerten te creëren. In 2020 won ze de YAMawards met Kriebel/Tickle (2+), de internationale coproductie van Oorkaan, De Nationale Opera en de Philharmonie Luxembourg.  Met het theatrale concert schräg/strich – genomineerd voor de YAMAward 2022 – debuteerde Thunnissen in de Salzburger Festspiele, een van ’s werelds meest gerenommeerde festivals voor opera, muziek en theater. Deze productie werd in 2022 genomineerd voor de YAMawards. Caecilia regisseert niet alleen voor een jong publiek, maar ook opera’s en muziektheater voor volwassenen, waaronder twee Wagner-opera’s met het Concertgebouworkest. caeciliathunnissen.com 

Oorkaan verrijkt zo veel mogelijk kleine en grote oren met de oneindige wereld van muziek. Muziek is van en voor iedereen. Muziek kun je verstaan zonder een woord te zeggen. Het raakt, schuurt, inspireert of irriteert, maar laat je vooral nooit onberoerd. Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. En als muziek gezamenlijk in een live uitvoering wordt ervaren, verbindt muziek.   

Muziekgezelschap Oorkaan (sinds 2001) is een toonaangevende, internationaal opererende landelijke instelling met een eigen Oorkaan Ensemble (sinds 2021) en werkt samen met gastensembles en orkesten. oorkaan.nl  

Jeunesse Austria is een van de toonaangevende muziekorganisaties in Oostenrijk. Het uitgebreide programma bestaat uit klassieke muziek, wereldmuziek, hedendaagse muziek, urban jazz en geavanceerde pop, evenals een uitgebreid familie- en jeugdprogramma. Jeunesse zet zich in het bijzonder in voor een jong publiek en voor het promoten van jonge artiesten.