Oorkaan Ensemble vindt inspiratie in Turkse en Indonesische klassieke muziek op album Shimmering

Woensdag 13 december 2023 verschijnt de cd Shimmering van het Oorkaan Ensemble. Het ensemble heeft zich laten inspireren door de Turkse en Indonesische klassieke muziek en cultuur. Naast nieuw gecomponeerde werken en arrangementen omvat het album klassiekers uit de West-Europese muziek en muziek uit Turkije en Indonesië. Opvallend is dat de Turkse en Indonesische componisten van nu hoorbaar in de Europese klassieke traditie hebben geschreven en dat de componisten met een West-Europese achtergrond meer neigen naar de traditionele muziek uit Indonesië en Turkije. Op de cd staan moderne stukken van Iwan Gunawan en Fazil Say en nieuwe composities van Emre Sihan Kaleli en Michele Mazzini. Ook de Nederlandse componist Steven Kamperman schreef een aantal nieuwe Turks georiënteerde werken voor het album. “Het repertoire op deze cd laat zich niet beperken door landsgrenzen. Onze muziek is mondiaal en genre-overstijgend, bij uitstek geschikt voor concertzalen die met hun tijd mee willen gaan”, zegt Robbrecht Van Cauwenberghe, bajanist van het ensemble, dat verder bestaat uit Michele Mazzini – klarinet, Michela Zanoni – harp en Veysel Dzhesur – slagwerk.

In Gembyangan van Iwan Gunawan verbindt de Indonesische componist westerse hedendaagse klassieke muziek met instrumenten uit de Indonesische Gamelan. Hij schreef het werk in 2011 en maakte zelf ook de bewerking voor het Oorkaan Ensemble. Een groot contrast met Bengawan Solo, een traditioneel en zeer populair volksliedje uit de vroege jaren veertig van de vorige eeuw. Robbrecht Van Cauwenberghe: “Zo’n zelfde contrast hoor je ook bij de Turkse muziek op het album. Kati Bim (uskudara) is een traditioneel Turks lied dat wij zelf bewerkten voor onze bezetting en waarin wij ook zingend te horen zijn. Het stuk Vier!, speciaal voor ons geschreven door de Turkse en in Wenen woonachtige componist Emre Sihan Kaleli is volledig geënt op de hedendaagse Europese klassieke muziek. En de twee stukken van de Nederlandse Steven Kamperman klinken aanzienlijk Turkser dan veel werken van Turkse componisten.” De bezetting van het Oorkaan Ensemble is uniek, dus is er geen bestaand repertoire. Alles wat ze spelen is door henzelf of andere componisten gearrangeerd of gecomponeerd.

Volwassen
Het Oorkaan Ensemble is in 2021 opgericht binnen muziekgezelschap Oorkaan. Naast gastensembles en -orkesten als Slagwerk Den Haag, het Amsterdams Andalusisch Orkest en het Concertgebouworkest, waarmee regelmatig wordt samengewerkt, beschikt Oorkaan nu ook over een vaste groep van vier jonge musici van internationaal topniveau die zijn getraind in de Oorkaan-methode. Ze spelen alle muziek uit hun hoofd en creëren zo ruimte voor theatrale performance. Naast deze theatrale concerten wil het Oorkaan Ensemble ook steeds meer reguliere concerten gaan geven. Robbrecht Van Cauwenberghe: “Ook die optredens zullen altijd energiek en dynamisch zijn. Statisch komt niet in ons woordenboek voor. We maken tijdens het musiceren graag en makkelijk contact met publiek. Echter in alles wat we doen staat de muziek altijd met stip op één. Bij Oorkaan, dat zich tot nu toe vooral richt op kinderen en jongeren, komen steeds meer verzoeken binnen voor programma’s gericht op volwassenen. In dat kader zou je dit nieuwe album kunnen zien.”

Beluister een aantal fragmenten via onze website.

Shimmering – Oorkaan Ensemble | Het ensemble bestaat uit Michele Mazzini – klarinet, Michela Zanoni – harp, Robbrecht Van Cauwenberghe – bajan en Veysel Dzhesur – slagwerk. Het album wordt in eigen beheer uitgebracht, verschijnt op woensdag 13 december 2023 en is vanaf die dag verkrijgbaar via www.oorkaan.nl.

Album cover: Kaja Majoor