Oorkaan presenteert haar eigen ensemble!

Oorkaan presenteert haar eigen ensemble in Podium Mozaïek

Op maandag 27 september presenteert Oorkaan in haar 20-jarig jubileum haar eigen ensemble in Podium Mozaïek te Amsterdam met vier multi-getalenteerde, sprankelende jonge musici van internationaal topniveau. Een mooie sublimatie van alles wat Oorkaan in 20 jaar aan artistieke signatuur en speelstijl heeft opgebouwd. Harpiste Michela Zanoni, klarinettist Michele Mazzini, bajanist Robbrecht Van Cauwenberghe en slagwerker Veysel Dzhesur vormen samen het Oorkaan Ensemble. De vaste regisseurs van het ensemble zijn Caecilia Thunnissen, artistiek directeur Oorkaan, en artistiek coördinator Yorick Stam.

OORKAAN METHODE
De vier leden van het ensemble zijn opgeleid volgens de Oorkaan-methode tot theatraal performende musici. Ze spelen alle muziek uit hun hoofd en creëren zo ruimte voor theatrale performance.

MONDIALE KLASSIEKE MUZIEK
Het repertoire dat ze spelen heeft een dubbele missie: zoveel mogelijk kleine en grote oren kennis laten maken met live uitgevoerde muziek en het openbreken van de canon met mondiale klassieke muziek.

De Raad voor Cultuur over deze ambitie: “De raad waardeert de sterke motivatie (…) om een ​​breed programma te creëren en de smalle structuur van muziek, opgedeeld in verschillende stijlen, vrij te maken. De term ‘mondiale klassieke muziek’ doet recht aan een meer inclusieve canon, passend bij de huidige samenleving.”

Voor een passend repertoire voor deze authentieke combinatie van instrumenten gaat het ensemble aan de slag met arrangementen en nieuwe composities.

HET OORKAAN ENSEMBLE
Harpiste Michela Zanoni is een spannende en innemende allround performer. Haar doel is om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken. In haar Master aan het conservatorium in Amsterdam richt ze zich op het ontwerpen van concerten voor jongeren. Michela kan dansen en acteren en is geïntrigeerd door Latijns-Amerikaanse culturen. Lees HIER verder.

Klarinettist Michele Mazzini studeerde cum laude af in klassieke klarinet aan het conservatorium van Milaan en studeerde compositie, piano en improvisatie. Hij volgde de Master basklarinet in nieuwe muziek, componeert, geeft les en is actief in hedendaagse muziek. Lees HIER verder.

Robbrecht Van Cauwenberghe wordt beschouwd als een van de beste jonge klassieke accordeonisten van zijn generatie. Hij volgde lessen op het conservatorium Den Haag en aan de Kunstuniversitat Graz in Oostenrijk en studeerde Musicologie in Leuven. Hij speelt op een Jupiter Bayan (Russisch type accordeon) die speciaal voor hem in Moskou werd gebouwd. Lees HIER verder.

Veysel Dzhesur is slagwerker, studeerde eerst trompet en later klassiek slagwerk aan het conservatorium van Izmir in Turkije. Veysel speelde in verschillende Turkse orkesten en heeft een passie voor muziek uit het Midden-Oosten. Hij is bedreven in verschillende stijlen, en bespeelt behalve de klassieke marimba ook Turkse en Latijnse percussie-instrumenten. Lees HIER verder.

Maker/regisseur CAECILIA THUNNISSEN
Internationaal bekroond regisseur Caecilia Thunnissen creëerde meerdere semi-scenische opera’s met Het Concertgebouworkest: Jeanne d’Arc au Bucher (2018) o.l.v. Stéphane Deneve, Wagners Lohengrin (2015) o.l.v. Sir Mark Elder, genomineerd als “Opera of the Year” door Place de l’Opera Magazine en Der fliegende Holländer (2013) o.l.v. Andris Nelsons. Zij werkte daar samen met ’s werelds beste operazangers als Klaus Florian Vogt, Camilla Nylund, Anja Kampe, Christine Goerke, Claire de Chévigné, Judit Kutasi, en Christopher Ventris.Christopher Ventris.

Sinds 2015 is Caecilia Thunnissen artistiek directeur van Oorkaan en ontwikkelde de ‘Oorkaan-methode’, een internationaal erkende methode om vanuit muziek theatrale concerten te creëren. In 2020 won ze de YAMawards 2020 met Kriebel/Tickle (2+), een internationale coproductie van Oorkaan, De Nationale Opera en de Philharmonie Luxembourg. Ook maakte ze Laat me met rust! (2017) met het Nederlands Kamerorkest en met Het Concertgebouworkest de familieconcerten Muzikale Catwalk  (2017), Romeo & Julia (2018) en Tarantula en de Dans der Dieren (2018). caeciliathunnissen.com

Maker/regisseur YORICK STAM

Yorick Stam is regisseur, liedschrijver en zanger. Na de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht en vervolgens de prestigieuze Master Theaterzang/Singer-performer, richt hij zich op zowel muziek als theater, zelden los van elkaar.

Zijn afstudeerregie was de opera Blauwbaards Burcht van Béla Bartók. Vervolgens werkte hij als freelance regisseur voor verschillende gezelschappen en festivals, als Musica Sacra en de Gentse Feesten. Hij was regelmatig betrokken bij producties van Opera Spanga, als regieassistent of voorstellingsleider. Ook maakte hij meerdere kleine producties in eigen beheer, en is geregeld redacteur voor De Nieuwe Toneelbibliotheek. Zijn eigen ensemble, onder de naam Yorick Stam, speelt nieuw Nederlandstalig repertoire van zijn hand. Bij Oorkaan richt hij zich op de missie om een jong publiek de wereld van mondiale klassieke muziek te laten ontdekken middels theatrale vormen. yorickstam.nl

PODIUM MOZAÏEK
Het Oorkaan Ensemble wordt gepresenteerd op 27 september 2021 om 20:00 uur in Podium Mozaïek in Amsterdam (besloten), waar het ensemble als vast ‘huisgezelschap’ regelmatig zal repeteren en spelen.
Podium Mozaïek heeft tot doel het bevorderen van de wisselwerking tussen culturen, het bieden van kansen aan (nieuwe) culturele ondernemers en het stimuleren van interculturele expressievormen. Oorkaan en Podium Mozaiek vinden elkaar als samenwerkingspartners in jeugdcultuur, vanuit de sterke wens meer kinderen, waaronder hen met een afstand tot de culturele sector, te bereiken met theatrale concerten.

De eerste productie met het Oorkaan Ensemble Vier! in regie van Caecilia Thunnissen, gaat op 9 januari 2022 in première in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

Fotografie: Bart Grietens
Oorkaan wordt structureel gesubsidieerd door Fonds Podiumkunsten en Amsterdams Fonds voor de Kunst.