Over Oorkaan

Missie & Visie

Missie & Visie

OORKAAN opent kleine en grote oren

OORKAAN maakt met topmusici concerten voor kinderen. Onze missie is om zoveel mogelijk kleine en grote oren de oneindige wereld van muziek te laten ontdekken. Oorkaan richt zich op het mondiale klassieke repertoire met muziek uit de hele wereld van vroeger en nu. Oorkaan is in 2000 in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam ontstaan en presenteert zo’n 200 voorstellingen in de grote en kleinere (concert)podia van Nederland en het buitenland. Je kijkt je oren uit!

Muziek schept ruimte voor verbeelding en verwondering. Oorkaan vindt dat alle kinderen toegang moeten krijgen tot klassieke muziek. Door concerten in theatrale en verrassende vormen te presenteren, wordt het luister- en verbeeldingsvermogen van het kind gestimuleerd. Zien spelen, doet spelen. Zo draagt Oorkaan bij aan een brede muzikale bagage van vele kinderen in Nederland en daarbuiten.

Werkwijze

OORKAAN-METHODE
Onze artistieke uitgangspunten samen vormen de Oorkaan-methode: een unieke werkwijze om vanuit en met muziek en musici, theatraal materiaal te maken dat aansluit bij de belevingswereld van het kind.

CREATIE
De theatrale concerten voor kinderen komen tot stand onder de artistieke leiding van regisseur Caecilia Thunnissen. Zij regisseert Oorkaan-producties en nodigt topmusici en interessante makers uit om bij Oorkaan te maken en spelen. Zij begeleidt hen artistiek-inhoudelijk vanaf de conceptontwikkeling tot en met de première. Het maakproces en de tournees worden productioneel en technisch ondersteund door het Oorkaan-team. Oorkaan verkoopt de producties aan (concert)podia, scholen en festivals in binnen- en buitenland, verzorgt de publiciteitscampagnes en ondersteunt de podia actief bij hun publiekswerving.

TALENTONTWIKKELING
Bij Oorkaan worden musici getraind die willen leren hoe je je als performer op een podium presenteert. Want spelen in een theatraal concert voor kinderen vraagt meer dan alleen het op professioneel niveau kunnen bespelen van een instrument.
Regisseurs, choreografen en ontwerpers die graag iets willen maken voor een jong publiek, worden gecoacht vanuit  de Oorkaan-methode. Deze talentontwikkeling vindt plaats binnen de werkplaats, de research en development afdeling van Oorkaan.

WERKPLAATS
In een werkplaats krijgen makers en musici de kans elkaar te leren kennen en de Oorkaan-methode toe te passen.  Zij werken toe naar een presentatie voor kinderen, waarmee de werkplaats wordt afgesloten. Uit de vruchtbare samenwerkingen komen nieuwe Oorkaan-producties tot stand. Zie hier voor een indruk van de werkplaats.

EDUCATIE
Rondom de producties ontwikkelt Oorkaan spannende educatieprogramma ’s en activiteiten die als randprogrammering aan de (concert)podia en als lesmateriaal voor in de klas aan scholen worden aangeboden. Via de DOE HET ZELF activiteiten en filmpjes met leuke doe -en luister opdrachten kun je Oorkaan ook in de huiskamer beleven, ter voorbereiding op een concert of om lekker na te genieten. Zie hier voor meer informatie over EDUCATIE.

INTERNATIONAAL

Oorkaan speelt haar concerten geregeld in internationale concertzalen, theaters en op festivals met als vaste partners gerenommeerde concertzalen als Philharmonie Luxembourg, Philharmonie Köln, deSingel Antwerpen en Concertgebouw Brugge. In 2016 is Oorkaan een meerjarig partnerschap aangegaan in de V.S, Canada en China. Ook werkt Oorkaan vanuit het Fast Forward project van het Fonds Podiumkunsten samen met verschillende partners in Noorwegen, waaronder Rikskonsertene en het Norwegian Chamber Orchestra. De Oorkaan-methode heeft een aantal internationale erkenningen mogen ontvangen.

PRIJZEN & NOMINATIES
Winnaar YAM (Young Audiences Music) Awards 2015 voor ‘best production of the year’ en ‘best small ensemble’ – Glimp*
Nominatie YEAH (Young Earopean) Awards 2015 – Cellostorm*
Nominatie YAM (Young Audience) Awards 2013 – Cellostorm*
Winnaar van de Junge Ohren Preis 2012 – De Muziekfabriek*
*Dit zijn internationale prijzen voor de beste muziekproducties voor kinderen.

Nominatie Amsterdamprijs voor de Kunst 2013 & 2017

TEAM

Caecilia Thunnissen
Caecilia Thunnissen

Artistiek Directeur

Regisseerde de opera’s Lohengrin en Der fliegende Holländer van Wagner o.l.v. Andris Nelsons met het Koninklijk Concert- gebouworkest, maakte muziektheaterproducties bij o.a. VocaalLAB en voor het Festival Oude Muziek en was regieassistent van Pierre Audi en Martin Kusej bij De Nationale Opera. Werkte in Duitsland als dramaturg/company-manager van Dance Company Nanine Linning. Studeerde Theater- wetenschap en Regie&Acteren. Is bedenker en eigenaar van Wannaplayground
Bij Oorkaan sinds februari 2015. Regies bij Oorkaan: Laat me met rust! (2017) met Het Nederlands Kamerorkest en Muzikale Catwalk (2017) met het Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti.

 

Marion Jonk
Marion Jonk

Hoofd Positionering & Educatie
marion@oorkaan.nl
T. +31 20 2440212

Heeft als kunstvakdocent les gegeven in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs en didactiek- lessen verzorgd in het Hoger Onderwijs. En meerdere grote projecten geleid waaronder het Europese project Eigenwijsheid, Matchpoint Cultuureducatie Amsterdam Zuidoost, Kunst en Cultuureducatie Koers Nieuw West en de Amsterdamse Muziekpilot. Binnen Oorkaan ontwikkelt Marion steeds weer nieuwe invalshoeken op het gebied van educatiemateriaal dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. Bij Oorkaan sinds september 2013.

Hugo Bijlsma
Hugo Bijlsma

Hoofd Bedrijfsvoering
hugo@oorkaan.nl
T. +31 20 2440213

Hugo is de trotse vader van 2 dochters en 2 zonen, keurig verspreid over de leeftijdsdoelgroepen van Oorkaan. Hij studeerde logistiek en HRM, werkte als student bij Odeon in Zwolle en overzag vervolgens meer dan elf jaar de financiën bij Theater Carré. Dit alles naast zakelijke begeleiding van muziekgezelschap Palmen en Reijmerink en hoofd techniek bij Opera Nijetrijne.

Erin Coppens
Erin Coppens

Dramaturg en hoofd internationalisering
erin@oorkaan.nl
T. +31 20 2440217

Studeerde cum laude af in de Theaterwetenschap over de verhouding tussen muziek en theater bij het muziektheater van Paul Koek. Werkte als assistent zakelijk leider bij Theatergroep Hollandia, o.a. op internationalisering. Hierna was zij productieleider en (vervangend) zakelijk leider bij Kalebas Producties, zakelijk leider van muziekensemble ELECTRA en zakelijk leider/uitvoerend producent bij dansgezelschap anoukvandijk dc. Zij startte in 2009 als interim zakelijk leider en werd eind 2010 artistiek coördinator.

 

Emily Perez
Emily Perez

Hoofd Marketing & Communicatie
emily@oorkaan.nl
T. +31 20 2440215

Emily heeft Media & Cultuur gestudeerd aan de Uva, liep stage als productieassistent bij Paradiso-Melkweg Productiehuis en is vervolgens vijf jaar werkzaam geweest bij Theater de Engelenbak als Hoofd Marketing & Publiciteit. Ze heeft vanaf 2012 mede het Servicepunt  AmateurKunst Amsterdam opgericht en zich altijd ingezet voor talentontwikkeling. Daarnaast is ze zangeres in de gospelgroepen Elvis E. & Friends en de Miracle City Singers. Werkzaam bij Oorkaan vanaf september 2013.

Mariëlle de Boer
Mariëlle de Boer

Fondsenwerving
marielle@oorkaan.nl
T. +31 20 2440214

Mariëlle studeerde Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en volgde de  master Cultural Economics & Entrepreneurship. Liep stage bij Maas Theater en Dans en werkte daarna als freelancer voor diverse culturele (educatieve) organisaties, die zij hielp bij de voorbereiding en uitvoering van creatieve projecten. Daarnaast heeft ze een passie voor pianospelen, fotografie en reizen. Werkzaam bij Oorkaan sinds oktober 2015.

Vincent van Kekerix
Vincent van Kekerix

Boekingen Nederland
vincent@oorkaan.nl
T. +31 20 2440218

Vincent van Kekerix studeerde harmonie- en fanfaredirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Als freelancer werkte hij eerder o.a. voor Muziek Centrum Nederland, Nederlands Blazers Ensemble, de VARA en TROMP Percussion Eindhoven. In 2014 richtte hij met zijn twee compagnons Combined Creatives op, waar hij zich richt op conceptontwikkeling, boekingen en artiestenmanagement. Sinds september 2015 werkt Vincent ook bij Oorkaan.

 

Mariateresa Buttarelli
Mariateresa Buttarelli

Planning & Productie
productie@oorkaan.nl
+31 20 2440219

Na haar acteursopleiding bij het Teatro Tascabile di Bergamo in Italië, heeft Mariateresa Indonesische cultuur en Bahasa en Balinees gestudeerd. Zij heeft in Azië gereisd om zich te verdiepen in het traditionele Aziatische muziektheater. Daarna heeft zij hoogwaardige podiumkunst uit Azië gepresenteerd in Europa en Zuid-Amerika, de laatste 20 jaar als zelfstandig ondernemer, vanuit Singapore en sinds 1998 vanuit Nederland. Zij vervulde functies van producent, projectmanager en zakelijk leider. Werkzaam bij Oorkaan sinds januari 2018.

Selma Hanzon
Selma Hanzon

Productieleider Cellokrijgers & Caravan
selma@oorkaan.nl
T. +31 20 2440210

Selma Hanzon studeerde in 2015 af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten in Amsterdam. Selma werkte als productieleider bij o.a. De Warme Winkel, het Ro Theater en PS|Theater. In 2017 stapte Selma bij Oorkaan binnen en produceerde “Laat me met Rust” met het Nederlands Kamerorkest en was productieleider van de internationale coproductie “Skyggespill” van Oorkaan met het Noors Kamerorkest en Kulturtanken te Oslo in Noorwegen. Momenteel is zij projectleider van Cellokrijgers & Caravan.

Ganna Poppea Veenhuysen
Ganna Poppea Veenhuysen

Trainer fysiek theater

Ganna Poppea Veenhuysen komt uit een muzikaal nest en studeerde teksttheater, fysiek theater en moderne clownstechnieken. De afgelopen 20 jaar werkte ze als trainer, coach en actrice met een grote verscheidenheid aan groepen en individuen. Ganna werkt vanuit een fascinatie voor de muzikaliteit van de menselijke (fysieke) expressie en is sinds 2017 vaste fysieke speltrainer van de musici binnen het talent ontwikkelings traject van Oorkaan. In 2017 was ze regie-assistent bij Laat me met Rust! en fysiek theater trainer en repetitor bij Kwartetten met Beethoven. www.poppea.nl

Narida Hoekstra
Medewerker Randprogrammering & Marketing
narida@oorkaan.nl
T. +31 20 2440210

Tosca Noordhof
Stagiaire productie & positionering
stage@oorkaan.nl
T. +31 20 2440210

Bestuur

Het bestuur van Stichting Oorkaan bestaat momenteel uit drie mensen die regelmatig vergaderen over het beleid en de gang van zaken bij Oorkaan.

Bestuur:
Drs. C.E. Nieuwenhuis – voorzitter
Caro is de voorzitter van het Oorkaan-bestuur en partner bij The Changery. Als bestuurder en bezoeker is zij zeer betrokken bij de podiumkunstsector.
Drs. F.X.M. Hilhorst – penningmeester
Frank is de penningmeester van het Oorkaan-bestuur en controller bij VX Company te Baarn.
Drs. M. Hansen – secretaris
Maria is de secretaris van het Oorkaan-bestuur en Executive Director van de European League of Institutes of the Arts (ELIA).

Vacature: Bestuurslid met een artistiek profiel
Vacature: Bestuurslid met een juridisch profiel

vacatures

Oorkaan zoekt per direct:

Artistiek Assistent met Verkooptalent (M/V)
Stagiair Marketing en Communicatie (M/V)

Neem voor meer informatie of open sollicitaties contact met ons op via 020-6202828 of per mail.