Skyggespill (Shadowmusic)

Skyggespill

WINNAAR YAMAWARDS 2018 'BEST PRODUCTION OF THE YEAR' &  'BEST LARGE ENSEMBLE'

Wanneer een jongen naar bed gaat komt zijn kamer tot leven. Schaduwen kruipen onder zijn bed uit, bomen groeien langs de muren omhoog en tussen al dat magische en griezelige, ziet de jongen iets wonderschoons roods voorbij schieten. Hij loopt een wonderlijk klinkende wereld in waar monsters hem weg proberen te houden van hun kostbaarste geheim.
Overwint de jongen zijn angst en weet hij de schaduwen te slim af te zijn?

Uitgangspunt voor Skyggespill (Shadowmusic) is het beroemde stuk Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. In dit theatrale concert zonder woorden wordt het stuk op beeldende en poëtische wijze toegankelijk gemaakt voor jonge oren. Op het podium staan alleen de musici van het Noors Kamerorkest. Terwijl ze de muziek uit hun hoofd spelen, creëren ze het verhaal.

Skyggespill (Shadowmusic) is een internationale coproductie tussen Oorkaan, Norwegian Chamber Orchestra en Kulturtanken.

6+


Trailer

Op het podium

Norwegian Chamber Orchestra muziek

Sinds de oprichting in 1977 heeft het Noors Kamerorkest zich ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende kamerorkesten in de internationale klassieke muziekscene. Artistiek directeuren en gast aanvoerders waren onder meer Iona Brown, Leif Ove Andsnes, Isabelle van Keulen, Martin Fröst en de huidige artistiek directeur Terje Tønnesen. De internationale tours door Europa, Azië en Noord-Amerika langs veel van de meest prestigieuze concertzalen en festivals ter wereld, kregen lovende kritieken. Daarnaast heeft het NCO, met bijna 40 opnames tot op heden, een belangrijk deel van het repertoire voor kamerorkest opgenomen, met beroemde solisten zoals Leive Ove Andsnes, Truls Mørk, Lars Anders Tomter en Tine Thing Helseth. Hoogtepunten zijn onder meer het winnen van de Noorse ‘Spellemannpris’ voor de opnamen van de Grieg/Nielsen werken en de piano concerten van Haydn. www.kammerorkesteret.no

Achter de schermen

Achter de schermen

Dagmar Slagmolen regisseur en arrangement
Jan Pieter Koch muzikaal advies arrangement
Dieuweke van Reij scenografie
Sanne Oostervink scenografie
Selma Hanzon-Keijzer productieleiding
Tim van ‘t Hof lichtontwerp
Terje Tønnesen artistiek directeur Noors Kamerorkest

Skyggespill (Shadowmusic) is een internationale coproductie vanOorkaan, Norwegian Chamber Orchestra en Kulturtanken. Er worden 2 versies van Skyggespill gemaakt: een kleine zaal versie met een sextet van het Noors Kamerorkest (waaronder aanvoerder Terje Tønnesen) en een grote zaal versie met het hele orkest.

Skyggespill (Shadowmusic) wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten in het kader van het Fast Forward Project en door de Sparebankstiftelsen DNB.

Fast Forward

Fast Forward is een programma van het Fonds Podiumkunsten dat zich richt op de ontwikkeling van talent in een internationale context. Fast Forward biedt talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een toonaangevende buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. Ook kunnen zij zich met het eindresultaat presenteren op internationale podia. Oorkaan is door het Fonds Podiumkunsten voor dit project geselecteerd en heeft besloten het traject aan te gaan met regisseur Dagmar Slagmolen.

Binnen Fast Forward werkt Oorkaan samen met Concerts Norway/Kulturtanken. Vanuit het Noorse Ministerie van Cultuur zijn zij ervoor verantwoordelijk dat alle Noorse schoolkinderen regelmatig een concert op school kunnen bijwonen.

Samen ontwikkelen we onder meer de volgende theatrale concerten: Feledragen (Drakenviool) een solo voor de Noorse allround musicus/kunstenaar Andreas Ljones en het project Skyggespill (Shadowmusic) met het Noors Kamerorkest. Het Fonds Podiumkunsten kwam begin 2017 bij ons op bezoek in Oslo tijdens de voorbereidingen van de projecten. Hieronder een impressie en een gesprek met Dagmar en Matias Hilmar Iversen van Kulturtanken/Concerts Norway die net als Dagmar gelooft dat kinderen door muziek de wereld beter leren begrijpen.

Aankomende concerten

za
15
jun
Oorkaan Ensemble
8:00 uur,

Dag van de Componist
New Music NOW Express, treinreis vanaf Amsterdam
met stops in Almere-Stad, Zwolle, Arnhem, Den Bosch en Utrecht

zo
16
jun
Tempo
met het Oorkaan Ensemble
13:00 uur,

Festival Het Groene Geheim, Almere

za
22
jun
Workshop ‘Maak je eigen hoorspel’
11:30 uur,

Kunstfestival IkToon, Hilversum
Gratis workshop

Boek deze voorstelling

Vul onderstaand formulier in voor de aanvraag van een boeking. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de pagina boekingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Name*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.