schräg/strich

Hoe klinkt het?
Hoe klinkt diagonaal?
Vier individuen die elkaar niet kennen, komen samen. Ze begeven zich als groep in een ruimte waarbinnen ze zich tot elkaar moeten verhouden. Er klinkt een “schräger Strich”, een dwarse streek. De vier karakters bewegen zich, ieder in een eigen tempo, in verschillende richtingen, hun eigen klankkleuren strijkend, die nu eens harmonisch versmelten, dan weer van elkaar wegdrijven. Het evenwicht is wankel: algauw komen de klanken weer in een wervelend doolhof terecht, om zich even later opnieuw in de anderen te spiegelen.
De musici van het Beija-flor String Quartet proberen – als de eenheid van een strijkkwartet enerzijds, anderzijds als zelfstandige individuen – voortdurend met elkaar in harmonie te treden. Dat geldt ook voor de vier personages die ze neerzetten en pogen om toenadering tot elkaar te vinden. Daarmee gaan ze in op een existentiële vraag: hoe kun je als individu binnen de groep bestaan, zonder jezelf te verliezen of wrijving te veroorzaken?
Schräg/strich is een theatraal concert op uitnodiging van de Salzburger Festspiele geregisseerd door Caecilia Thunnissen, met strijkkwartetten van Mozart en Debussy.
Adviesleeftijd: 10 tot 110
Language No Problem
bestel kaarten bekijk agenda
VOOR ZAKELIJKE BOEKINGEN, KLIK HIER
“Het kernidee is eenvoudig, de uitvoering is prachtig poëtisch. Een jong publiek laten kennismaken met ‘het strijkkwartet’, daar gaat het om. […] Maar dat gebeurt hier veel cooler. […] Het jonge strijkkwartet […] is waarlijk meertalig..[…] internationaler, multicultureler kan het niet. Maar alle wegen leiden naar het gezamenlijk musiceren. [..] Uit horen én zien ontstaan mooie verhalen. Waarschijnlijk hoor je de twee muziekstukken vanaf nu met nieuwe oren.”
De muziek
Componist/arrangeur David Dramm brengt op inventieve wijze Mozarts strijkkwartet in d-mineur KV 421 en Debussy’s strijkkwartet in g-mineur samen in een nieuwe doorgecomponeerde partituur. Dramm speelt met het muzikale materiaal: hij rekt uit, comprimeert en voegt samen en creëert zo nieuwe interpretatie- én luistermogelijkheden. Mozarts muziek stelt eerder de vertrouwde wereld voor: een plek waar je je veilig en geborgen voelt. Maar dat is tegelijkertijd ook iets waartegen je in opstand kunt komen. De muziek van Debussy doet eerder denken aan een ritje in de achtbaan – zo voelt tenslotte soms ook het leven aan – en vormt een mooi contrast met Mozarts klare klanktaal.
Op het podium

spel Beija-flor Quartet:
1e viool Haruna Shinoyama
2e viool Alkım Önoğlu
altviool Camille Havel
cello Guilherme Moraes
Het Beija-flor Quartet werd in 2015 opgericht door vier getalenteerde studenten van de Mozarteum Universiteit in Salzburg onder leiding van Leonhard Roczek (cellist van het Minetti Quartet). Met tal van eerdere kamermuziekervaringen van elk individu, verenigt het kwartet vier jonge, gepassioneerde geëngageerde muzikanten van over de hele wereld (Japan, Turkije, Frankrijk, Brazilië), wat het kwartet tot een uniek en divers ensemble maakt, dat grenzen en obstakels voor de muziek doorbreekt.
Met een frisse benadering van de muziek en de stilistisch vertolkingen, stelden de jonge musici zich tot doel om hun publiek niet alleen te inspireren, maar ook emotioneel te betoveren. Het ensemble slaagt hier in door haar energieke en inspirerende optredens.
Achter de schermen

regie Caecilia Thunnissen
scenografie Morgana Machado Marques kostuumontwerp Merel van Marken Lichtenbelt
lichtontwerp Paul Fresacher
muziekarrangement David Dramm
dramaturgie Yorick Stam
tourtechniek Galina Sels
Bekroond regisseur Caecilia Thunnissen regisseerde verschillende semiscenische opera’s met het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, waaronder Jeanne d’Arc au Bucher (2018) met Stéphane Deneve, Wagners Lohengrin (2015) met Sir Mark Elder, genomineerd als “Opera of the Year” door Place de l’Opera Magazine en Der fliegende Holländer (2013) onder leiding van Andris Nelsons.
Sinds 2015 werd Caecilia artistieke leider van Oorkaan over en ontwikkelde de ‘Oorkaan-methode’, een internationaal erkende artistieke methode waarmee musici een theatrale wereld rond en met hun muziek creëren. In 2020 won Caecilia de YAMaward 2020 voor Best Small Ensemble met Tickle (2+), een internationale coproductie van Oorkaan, De Nationale Opera en de Philharmonie Luxembourg. Voor Oorkaan regisseerde ze Laat me met rust! (2017) met het Nederlands Kamerorkest, en met het Koninklijk Concertgebouworkest de familieconcerten Muzikale Catwalk (2017) met Daniele Gatti, Romeo & Julia (2018) met Gustavo Gimeno en Tarantula en de Dans der Dieren (2018).

Pers
“De klassieke strijkkwartet-opstelling mag ook wel eens doorbroken worden. De musici spelen staand, op de knieën of liggend, en Guilherme Moraes doet ons versteld staan als cellist die zijn instrument ook kan bespelen terwijl hij daarmee door de ruimte loopt. […] Maar er is bovenal de muziek: twee strijkkwartetten, van Mozart en Debussy, zijn het klankmateriaal waarmee componist-arrangeur David Dramm speelt, en waarmee [Caecilia] Thunnissen spannende en steeds opnieuw komische scenes zonder woorden vindt. Hoe het Beija-flor Quartet bij alle beweging ook muzikaal soeverein blijft, is geweldig. En bij het luide slotapplaus en -gejuich was alle afstand hoe dan ook vergeten.” – Salzburger Nachrichten