Kantjil en de tijger
Muzikale jeugdvoorstelling over een verborgen familiegeschiedenis
Ga mee op reis naar een wereld vol verborgen herinneringen. ‘Kantjil en de tijger’ is meeslepend en poëtisch muziektheater over een oma met een laatste wens, een dapper meisje op zoek naar antwoorden en de onverwachte vriendschap die ze sluit met het dwerghertje Kantjil, dat de zwarte band karate heeft. Een voorstelling van de Toneelmakerij, Oorkaan en Studio Figur.
Indra’s oma Billy is oud en ziek. Haar kleine woonkamer zit vol met een bont gezelschap aan familieleden en vrienden. Er wordt gegeten, gepraat, muziek gemaakt en gewacht op het naderende afscheid. Oma's gaan nu eenmaal dood. Dat is helemaal niet raar, vindt Indra. Maar waarom is haar familie dan zo rusteloos?
Wanneer haar oma haar laatste wens deelt, wordt Indra plotseling de geschiedenis ingezogen. Ze ontmoet de legendarische Kantjil, haar sidekick uit het geboorteland van oma, die haar wegwijs maakt in haar familiegeschiedenis en de wereld waarin oma Billy opgroeide. Samen leggen ze de puzzelstukjes van oma’s verleden. Kun je te oud zijn om het verleden een plek te geven? Of te jong voor de geschiedenis van je eigen familie?
Elk jaar maakt de Toneelmakerij in samenwerking met een ander (muziek)theatergezelschap een grote zaalproductie voor de hele familie. Na het succes van De Toverfluit, Hans en Griet, As You Like It, 1000+1 Nacht en Giselle, werken ze dit najaar samen met ons voltallige Oorkaan Ensemble en vijf topacteurs. Een poëtische muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf acht jaar.
Première: 19 oktober in Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Daarna volgt een tournee door heel Nederland.
Deel deze voorstelling via WhatsApp
Voeg de première van Kantjil en de tijger toe aan je agenda
Op het podium en achter de schermen
Op het podium
Bo Bojoh, Bodil de la Parra, Veysel Dzhesur, Susannah El Mecky, Isabelle Houdtzagers, Michele Mazzini, Jan van der Plas, Robbrecht Van Cauwenberghe, Eddie B. Wahr, Michela Zanoni
Achter de schermen
Tekst Paulien Geerlings en Melissa Knollenburg
Regie Paul Knieriem
Regieassistentie Raija Gomez Iglesias
Dramaturgie Nina van Tongeren
Compositie Michele Mazzini, Frieda Gustavs en Jordy Sanger
Geluidsontwerp Maurits Thiel
Lichtontwerp Gé Wegman
Programmering licht Mart Hielema
Kostuumontwerp Jorine van Beek & Dymph Boss
Scenografie Yannick Verweij mmv Studio Figur (poppen)
Decorbouw Man met de hamer
Techniek Sophie de Hoop – stagehand, Hugo van der Veldt – 1e inspiciënt, Maurits Thiel – geluid, Mart Hielama – licht
Productie Eva van Kerkhof
Educatie Maaike-Merel van Baarzel, Lot Houtepen, Martien Langman
Marketing Selman Aqiqi, Judith Evens, Julia de Koning, Lonneke Laurant, Irit Yosef
Tourmanager Marleen Koens, Jip Schutte
Publiciteitsbeeld Jan Hoek
“Elk jaar maakt de Toneelmakerij een moderne theaterversie geïnspireerd op een klassiek verhaal, in dit geval Kantjil en de tijger. Het fijne van de musici van Oorkaan is dat het echte theaterbeesten zijn. Ze kunnen als geen ander een spannend verhaal muzikaal tot leven brengen. In deze voorstelling laten zij zich inspireren door de rijke Indonesische muziektraditie.”Regisseur Paul Knierim
Over het Oorkaan Ensemble

Het Amsterdamse Oorkaan Ensemble brengt sinds 2021 een explosie van kleur en muzikale theatraliteit naar grote Nederlandse en Europese podia, met een unieke bezetting van harp, (bas)klarinet, bajan en percussie. Hun avontuurlijke aanpak omvat grensverleggende arrangementen van klassieke meesterwerken, nieuwe composities en muziek uit diverse culturen. Ze speelden onder meer in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Konzerthaus Wien en Bozar Brussels, en maakten in 2024 hun debuut in het Koninklijk Concertgebouw. Hun debuutalbum Shimmering (2023) werd lovend ontvangen; De Volkskrant schreef: “De kleuren barsten los vanaf hun allereerste opname!”
Robbrecht Van Cauwenberghe (bajan) over Kantjil en de tijger: “Wij brengen onze kennis en ervaring mee uit onze productie rondom Indonesische muziek Gong en de vier neuzen. Hierin hebben we ons verdiept in de Gamelan en het leren bespelen van enkele van deze prachtige instrumenten. Dat wat niet in woorden verteld kan worden, zullen wij in muziek laten horen en voelen.”
De schrijvers over Kantjil en de tijger
Paulien Geerlings: “In Nederland leven zo’n 2 miljoen mensen met Indonesische roots, verspreid over het hele land. Zij dragen, inmiddels al tot in de vierde generatie, de gevolgen van 350 jaar koloniale geschiedenis met zich mee. Er zijn hier nog zoveel verhalen over te vertellen uit allerlei perspectieven. Dat is nodig om het verleden een plek te geven en het heden beter te begrijpen. Dit is één van die verhalen. Ik zie ernaar uit om het samen met Melissa te schrijven als een grootse vertelling die past bij de grote zaal: episch, kwetsbaar, spannend, confronterend en met een flinke dosis Indische humor.”
Melissa Knollenburg: “Ik groeide als derde generatie op met veel vragen over het verleden van mijn Javaanse oma. Toen ik zes was, kreeg ik een boekje over de verhalen van Kantjil. De verhalen over het dwerghertje lezen met mijn oma, was voor mij de manier om een gesprek te beginnen over onze verbinding met Indonesië. Ik had altijd het idee dat een deel van mijn oma op Java was achtergebleven. In de teksten die ik nu schrijf, zoek ik nog altijd naar dat deel van haar. Het is niet volledig in te lossen, maar ik kom steeds dichterbij.”
Aankomende concerten
7
mei
met het Oorkaan Ensemble
19:30 uur,
Gedung Societeit Militaire Taman Budaya Yogyakarta
Indonesië
10
mei
met het Oorkaan Ensemble
19:30 uur,
Cak Durasim Taman Budaya Jawa Timur, Surabaya
Indonesië
11
mei
met het Amsterdams Andalusisch Orkest
15:00 uur,
PHIL, Haarlem
Boek deze voorstelling
Vul onderstaand formulier in voor de aanvraag van een boeking. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de pagina boekingen.