Première schräg/strich op uitnodiging van Salzburger Festspiele

Ondanks alles gebeurt er veel op het gebied van talentontwikkeling en internationalisering! Op uitnodiging van de Salzburger Festspiele (Oostenrijk) heeft Oorkaan een internationale coproductie gemaakt voor de leeftijd vanaf 10 jaar. In Oostenrijk ga je dan al naar de middelbare school! Het restultaat: schräg/strich met het jonge, briljante Beija-flor Quartet.

Jung&Jede*r

“De jeugdprogrammering van Salzburger Festspiele gaat in het verlengde jubileumjaar een vuurwerk aan ideeën voor de volgende generatie lanceren,” zo is te lezen op de website.

Elke zomer sinds 1920 vindt in Salzburg de Salzburger Festspiele plaats. Dit jaar wordt, uiteraard een jaar later, het 100-jarig jubileum gevierd. Het festival geniet wereldwijde bekendheid op het gebied van klassieke muziek, opera en theater. In dit jubileumjaar wordt daar voor het eerst een jeugdprogrammering aan toegevoegd, onder de naam ‘Jung&Jede*r’. De programmering was in handen van Anne-Kathrin Ostrop (Komische Oper Berlin) and Rainer O. Brinkmann (Berlin Staatsoper).

Oorkaan is ontzettend trots dat ze is uitgenodigd door een van de meest belangrijke festivals van klassieke muziek ter wereld. Caecilia Thunnissen werd namens Oorkaan gevraagd een gloednieuwe coproductie te maken. Dit mondde uit in ‘schräg/strich’ met het Beija-flor strijkkwartet, voor een publiek van 10+. De musici, oorspronkelijk uit Japan, Turkije, Frankrijk en Brazilië, studeren hun Master aan het vermaarde Mozarteum conservatorium in Salzburg.

In deze internationale setting is een prachtig theatraal concert gemaakt volgens de Oorkaan-methode, met muziek van Mozart en Debussy. Caecilia Thunnissen, die vorig jaar de YAMAward won met Kriebel, had de regie in samenwerking met haar eigen team. Componist David Dramm smeedde op kunstige wijze Mozarts en Debussy’s strijkkwartet aaneen. De musici kregen voorafgaand aan de repetities training van de vaste trainers van Oorkaan: Esther Snelder en Gerindo Kartadinata. Decor en lichtontwerp is van Morgana Machado Marques, kostuum werd ontworpen door Merel van Marken Lichtenbelt, en dramaturgie was in handen van Yorick Stam.

De première van schräg/strich is op 4 augustus om 15:00 in het Salzburg Museum, tijdens de Salzburger Festspiele, en speelt daarna nog op 8, 11, 17, en 22 augustus. Ben je dan toevallig in Oostenrijk? Koop dan HIER je kaartje.

Klik HIER voor meer informatie over schräg/strich.

Fotografie: SF / Erika Mayer.