Oorkaan Ensemble is hét stations- en treinensemble van de New Music NOW Express

AMSTERDAM – Zaterdag 15 juni, op de Dag van de Componist, vertrekt ’s ochtends vroeg vanaf Amsterdam Centraal de New Music NOW Express met aan boord het Oorkaan Ensemble voor een daglange concertmarathon door Nederland. Publiek kan liveoptredens bijwonen in de trein en op de stations. De trein reist vanaf Amsterdam naar Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch en eindstation Utrecht. 

Tijdens deze concertmarathon gaan twee speciaal voor het Oorkaan Ensemble geschreven nieuwe composities in wereldpremière: On(e) Track van Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis en U bent hier van Ivo van Emmerik.  

Belang van nieuwe muziek

Belang van nieuwe muziek

Voor de unieke samenstelling van het Oorkaan Ensemble bestond eerst geen repertoire, vertelt Michele Mazzini, (bas)klarinettist en huiscomponist van het Oorkaan Ensemble: “Het geluid dat we nu laten klinken, bestond niet voordat wij samenkwamen. We moeten alles wat we spelen vanaf de basis opbouwen. Ondanks dat wij technisch gezien een complex ensemble zijn, kunnen wij een breed scala aan muziekgenres spelen. We spelen arrangementen van bestaande composities én een enorme variëteit aan nieuwe muziekstijlen. We zijn heel veelzijdig.  

Onze betrokkenheid bij de Dag van de Componist, die de werken en ideeën van componisten in onze omgeving belicht en promoot, is essentieel voor onze toekomst als ensemble. Het helpt ons ook om onze eigen ideeën, wegen en muzikale kern te ontdekken. 

Anne-Maartje Lemereis - On(e) Track

Lemereis over haar compositie voor het Oorkaan Ensemble:  

In elke stad die we aandoen is een stadscomponist aangesteld die een speciaal stadslied heeft geschreven. In mijn compositie heb ik flarden van die stadsliederen verwerkt zodat we een overzicht krijgen van de verschillende klanken van elke stad.  Ik weet dat de musici van het Oorkaan Ensemble flexibel zijn en creatief binnen de muziek durven te bewegen. Dat gaf mij de vrijheid om dit concept uit te denken en de muziek daaropaf te stemmen. Extra bijzonder: op 15 juni wordt de allereerste KinderComponist des Vaderlands bekend gemaakt en ook deze piepjonge componist heeft een deel van de compositie gemaakt!

On(e) Track is geschreven voor Keltische harp, klarinet, accordeon, vingerbekkens en grote trom en gaat in première tijdens het openingsconcert van de Dag van de Componist om 8:30 op Amsterdam Centraal IJ-Boulevard. 

Ivo van Emmerik - U bent hier

Van Emmerik over zijn compositie voor het Oorkaan Ensemble:
Als je met de trein naar een onbekende stad reist, vind je vaak een plattegrond voor het station met een rode cirkel waarop staat ‘U bent hier’. Dit korte lied (op een gedicht van Michèle Métail) is een uitnodiging om vanaf dat punt de stad binnen te gaan en rond te dwalen in het ‘doolhof van verwarde herinneringen’ dat een stad meestal is. De instrumenten van het Oorkaan Ensemble, samen met de stem van Arturo den Hartog, lijken op een groep reizigers uit alle hoeken van de wereld die – net aangekomen – precies dat gaan doen, ieder op zijn eigen manier de stad verrijkend. 

U bent hier is geschreven voor countertenor, klarinet, Keltische harp, bendir en bayan en gaat in première op het Stationsplein in Zwolle.

Oorkaan Ensemble 

De musici van het Oorkaan Ensemble staan voor nieuwe en spannende muzikale uitdagingen. Naast grensverleggende arrangementen van klassieke meesterwerken en verschillende speciaal voor hen geschreven composities, spelen ze ook muziek uit andere muziekculturen. In 2023 brachten ze hun geprezen debuutalbum Shimmering uit. Het Oorkaan Ensemble bestaat uit Michele Mazzini ((bas)klarinet), Robbrecht Van Cauwenberghe (bajan), Michela Zanoni (harp) en Veysel Dzhesur (slagwerk) en werd opgericht door Caecilia Thunnissen, artistiek directeur van Oorkaan.