Oorkaan brengt feestelijke voorstelling naar AZC’s

Na een geslaagde pilot van theatrale participatieconcerten in asielzoekerscentra (AZC’s) brengt Oorkaan de productie ‘Vier!’ dit najaar op locatie in Utrecht, Arnhem, Maastricht, Heerhugowaard en Grave. Aankomende maandag, 31 oktober 2022, speelt het ‘Oorkaan Ensemble’ in Utrecht. Oorkaan wil door middel van deze concerten zonder woorden (language no problem) een positieve bijdrage leveren aan het verblijf van de kinderen in AZC’s, waar de opvang onder grote druk staat.

“Wij zijn dankbaar dat we kinderen die in een moeilijke situatie verkeren, hier in Nederland een klein moment van lichtheid en plezier kunnen geven middels muziek uitgevoerd door onze topmusici van het Oorkaan Ensemble.”
– Caecilia Thunnissen, artistiek directeur van Oorkaan

“De optredens van Oorkaan vormen een zeer welkome en vrolijke afleiding. En bij onze theatrale concerten vormt taal geen barrière, alles wordt met muziek en beweging verteld.”
– Floris Kortie, voorzitter van Stichting Oorkaan

Participatieconcerten
Als voorbereiding op deze reeks concerten van ‘Vier!’ is samengewerkt met Sounds of Change, een organisatie gespecialiseerd in traumaverwerking van vluchtelingen door middel van muziekprojecten. Robbrecht Van Cauwenberghe, bajanist in het Oorkaan Ensemble, vertelt wat er gebeurt bij een participatieconcert: “Door juist ook samen mét het publiek muziek te maken, ontstaat een gevoel van samenhorigheid waarin grenzen even niet meer bestaan”. Samen muziek maken stimuleert de creativiteit en wekt het besef dat er altijd mogelijkheden zijn om een toekomst op te bouwen. Ook als je midden in een oorlog, een verwoeste stad of in een vluchtelingenkamp leeft.  

Het Oorkaan Ensemble
De concerten worden verzorgd door de vaste musici van Oorkaan, het Oorkaan Ensemble. Dit ensemble is een jaar geleden opgericht en bestaat uit vier jonge, multigetalenteerde musici van internationaal topniveau:
harpiste Michela Zanoni,
klarinettist Michele Mazzini,
bajanist Robbrecht Van Cauwenberghe
slagwerker Veysel Dzhesur.
Ze zijn allen bij Oorkaan opgeleid tot theatraal performende musici volgens de Oorkaan-Methode, waarbij geen tekst wordt gebruikt en optredens dus geschikt zijn voor een wereldwijd publiek.

Vier! (4-104 jaar)
Vier! (co-regie van Caecilia Thunnissen en Yorick Stam) vertelt het verhaal dat je uit muziek kan horen. Vier! is een reis vol Turkse klanken, Mozart en meer. En het eindigt in een feestje. Meer informatie en beeldmateriaal vind je hier.

Missie Oorkaan
Al 20 jaar is Oorkaan de internationaal gerenommeerde instelling in het brengen van muziek voor een jong publiek en werkt zij vanuit de overtuiging dat ieder kind, ongeacht achtergrond of situatie, toegang moet krijgen tot mondiale klassieke muziek. De wens om deze concertreeks voor kinderen in AZC’s op te zetten, was dan ook niet ingewikkeld en sluit naadloos aan op de visie en missie van Oorkaan. Het gaat namelijk om een specifieke groep kinderen die gevlucht zijn voor oorlog of onderdrukking en in AZC’s verblijven. Deze kinderen zien we ook graag in de concertzalen en wanneer dat niet mogelijk is, zoeken we naar creatieve oplossingen en komt Oorkaan bij hen langs.

Locaties en data 2022:
31 oktober om 16:00 in Utrecht – ZIMIHC theater Zuilen voor AZC Utrecht
1 november om 16:00 in Arnhem – Musis & Stadstheater Arnhem voor AZC Arnhem Elderhoeve en AZC Rheden
4 november om 16:00 in Maastricht – Sint Janskerk voor AZC Maastricht
7 november om 16:00 in Heerhugowaard – Cool kunst en cultuur voor AZC Heerhugowaard
9 november om 15:00 in Grave – op locatie van AZC Grave