Het Oorkaan Ensemble
Het Amsterdamse Oorkaan Ensemble brengt een explosie van kleur en een sterke muzikale theatraliteit op het podium dankzij de unieke bezetting van harp, (bas) klarinet, bajan en percussie.
De musici van het Oorkaan Ensemble staan voor nieuwe en spannende muzikale uitdagingen. Naast grensverleggende arrangementen van klassieke meesterwerken en verschillende speciaal voor hen geschreven composities, spelen ze ook muziek uit andere muziekculturen. In hun theatrale concerten Vier! (2021) en Gong en de vier neuzen (2023) gaan ze in dialoog met respectievelijk Turkse en Indonesische klassieke muziek. Het resultaat is te beluisteren op hun geprezen debuutalbum Shimmering “De kleuren spatten van hun allereerste opname af! […] Glijdend, schrapend, trommelend en klepperend creëren ze fascinerende klankmengsels.”– Jenny Camilleri
Sinds de oprichting in 2021 speelt het Oorkaan Ensemble theatrale concerten in diverse Nederlandse en Europese concertzalen, waaronder het Muziekgebouw aan ’t IJ, Festspielhaus Baden-Baden, Concertgebouw Brugge, Konzerthaus Wien, Bozar Brussels, Philharmonie Haarlem, Brucknerhaus Linz, Philharmonie Luxemburg en op festivals als Wonderfeel, Grachtenfestival Amsterdam en Gent Festival van Vlaanderen. Het ensemble is geselecteerd door een internationale jury van Classical:NEXT om in mei 2024 in Berlijn een showcase te spelen. In september 2024 volgt hun debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam.
Het Oorkaan Ensemble werkt veel en graag met regisseurs, fashion designers, licht- en decorontwerpers. In hun meest recente theatrale concert Tempo, dat in maart 2024 in première ging en geregisseerd werd door Rianne Meboer, verwelkomden ze violiste Valentine Blangé als gastmusicus. Componist Martijn Padding creëerde op uitnodiging van het ensemble een nieuw stuk voor deze bezetting. De theaterkrant over Tempo: “Door de mix van instrumenten en arrangementen krijgen alle componisten, van Beethoven tot Brahms en van Bartók tot Vivaldi, een ondeugend randje. Dat komt in de eerste plaats door de speelsheid van de performers. […] Instrumenten worden vloeiend samengevoegd, afgewisseld en ingeruild voor de ander. Oorkaan vindt een gulden snede tussen snaar, strijk, blaas en percussie.”
Het Oorkaan Ensemble bestaat uit Michele Mazzini (bas)klarinet), Robbrecht Van Cauwenberghe (bajan), Michela Zanoni (harp) en Veysel Dzhesur (slagwerk) en werd opgericht door Caecilia Thunnissen, artistiek directeur van Oorkaan.
De Italiaanse harpiste Michela Zanoni wordt door haar voormalige leraar en wereldberoemde harpiste Gabriella Dall’Olio omschreven als een opwindende en innemende performer.
Als solist en kamermusicus trad Michela op in het Farmleigh House in Dublin voor het staatsbezoek van ZDH Prins Albert II van Monaco aan Ierland, in de Royal Festival Hall in Londen. In 2018 won zij de John Marson prijs in St Martin-in-the-Fields. In datzelfde jaar won ze een 3e prijs op het internationale “Concours Français de la Harpe” in Limoge en op de prestigieuze Camac North London competitie.
In 2018-2019 ontving zij de Philharmonia Orchestra MMSF Harp Fellowship. Eerder speelde ze met het Young Musicians Symphony Orchestra, op Aspen Music Festival met de Princess Grace-beurs.
Michela heeft haar Master Creative Performance behaald bij Erika Waardenburg en Gwyneth Wentink aan het Conservatorium in Amsterdam. Ze studeerde af aan het Trinity Laban Conservatorium voor Muziek en Dans onder leiding van Gabriella Dall’Olio en Frances Kelly.
Ze is SOGEDA, Trinity Laban en The John and Mortimer Foundation dankbaar voor de ondersteuning van haar studie.
Michele Mazzini is componist, improvisator en speler. Hij studeerde in 2014 af met de maximale beoordeling in klarinet klassieke muziek aan het Conservatorium van Milaan. Hij studeerde ook compositie en volgde internationale masterclasses in Lugano, Siena, Graz en Lier.
Hij volgde een practicum in Stuttgart met de compositieklas van Marco Stroppa en studeerde improvisatie aan Siena Jazz bij Stefano Battaglia. In 2020 studeerde hij af met een master in basklarinet in nieuwe muziek aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erik van Deuren.
Michele is actief in de hedendaagse muziekwereld: met de groep ImprovvisoFantasia trad hij bij verschillende gelegenheden op in Milaan, Rome, Turijn, Triëst, met muziek van Cage, Stockhausen en Maderna. Hij nam de wereldpremière op van Sylvano Bussotti Grandi Numeri (Ars publica). In 2018 voerde hij de Italiaanse première uit van de hele Cornelius Cardew’s Treatise in het Museo del 900 in Milaan.
Als solist in Nederland trad hij op in De Ruimte, radioprogramma Concertzender, Vondelpark Openluchttheater, Oosterkerk en Singelkerk. In ensembles trad hij op met ensemble Insomnio en Asko|Schönberg. Zijn muziek is uitgevoerd in Muziekgebouw aan ’t IJ, Splendor en op het Grachtenfestival, Gaudeamus Festival, November Music en MouseEar concerts.
Tevens is hij een van de oprichters van TMR – Tuscany Music Revolution, een improvisatie-ensemble en creatieve residentie toegewijd aan het verkennen van nieuwe manieren om muziek te maken door middel van vrije improvisatie. Michele speelt sinds 2019 ook Javaanse gamelan. Hij treedt regelmatig op in het Gamelanhuis in Amsterdam.
Robbrecht Van Cauwenberghe wordt door zijn virtuositeit en unieke instrument regelmatig gevraagd voor concerten en muziektheaterproducties in binnen- en buitenland. Hij was recent te horen in o.a. het Concertgebouw Amsterdam, Festspielhaus Baden-Baden, Philharmonie Luxembourg, Bachfestival Dordrecht, Gent Festival van Vlaanderen, International Chamber Music Festival Utrecht en in verschillende Nederlandse concertzalen en theaters.
In de zomer van 2021 debuteerde hij als solist bij het Stift Festival Orchestra met het dubbelconcerto Sieben Worte (Sofia Gubaidulina) naast cellist David Cohen. Verder speelde hij in producties van o.a. De Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Festival Dag in de Branding, Muziekzomer Gelderland en Holland Opera.
Robbrecht studeerde bajan (Russische accordeon) aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij An Raskin, de Kunstuniversität Graz bij Janne Rättyä en muziekwetenschappen aan de Universiteit Leuven waar hij zijn bachelorstudie afsloot met de graad Magna cum Laude.
Daarnaast is Robbrecht regelmatig te horen op radio en tv, waaronder het Avrotros Lenteconcert, 25 jaar Grachtenfestival, een residentie in Opium op Radio 4, en als “jonge held” in het tv-programma Podium Klassiek.
Veysel Dzhesur is geboren en getogen in Izmir (Turkije). Hij begon zijn muzikale carrière op jonge leeftijd met het studeren van trompet. Later studeerde hij klassiek slagwerk aan het Conservatorium van Izmir en begon hij te werken als gastmuzikant in grote orkesten in heel Turkije, waaronder de Presidential Symphony Orchestra en Izmir State Symphony Orchestra.
Hij vervolgde zijn opleiding in Nederland, waar hij zijn masterdiploma behaalde aan Codarts Rotterdam en meer ervaring opdeed als orkestspeler bij onder andere Rotterdam Sinfonia. In de laatste jaren voorafgaand aan zijn afstuderen ontwikkelde hij een nieuwe passie: instrumenten uit het Midden-Oosten.
Als multi-percussionist is hij thuis in uiteenlopende stijlen, van Westers klassiek tot populaire en wereldmuziek. Door Oorkaan’s missie om kleine en grote oren kennis te laten maken met “mondiale klassieke muziek”, vond Veysel Oorkaan de perfecte plek om zijn vaardigheden met betrekking tot instrumenten en muziekstijlen toe te passen en muziek op theatrale wijze tot leven te brengen.
Veysel is ook al meer dan tien jaar actief als muziekleraar en haalt energie uit het aanwakkeren van passie voor muziek, vooral bij kinderen. Het meest betekenisvolle deel van zijn werk is het creëren van memorabele ervaringen voor zijn jonge publiek. Herinneringen die vreugde en nieuwsgierigheid naar de wereld van muziek opwekken en nieuwe generaties van zowel luisteraars als muzikanten inspireren.
Shimmering
De musici van het Oorkaan Ensemble laten een nieuw geluid klinken aan de horizon van de Nederlandse ensembles! Het debuutalbum ‘Shimmering’ van het Oorkaan Ensemble verscheen in december 2023. Een muzikale mijlpaal in de vliegende start van hun carrière. Lees hier verder.
Concertprogramma's en bookings
SHIMMERING
Ze presenteren de muziek van hun debuutalbum ‘Shimmering’ en gaan in dialoog met de fascinerende muzikale werelden van Turkije en Indonesië. Nieuwe composities, eeuwenoude traditionele muziek en eigen arrangementen van bekende klassiekers worden naast elkaar geplaatst en opgefrist door voortdurend te wisselen tussen allerlei soorten instrumenten. Met muziek van o.a. Fazıl Say, Claude Debussy, Iwan Gunawan en Steven Kamperman. Dit programma wordt aangeboden voor concerten tussen de 30 minuten en 1,5 uur. Denk bijvoorbeeld aan een lunchconcert met een focus Turkse of Indonesische muziek of een avondvullend concert met muziek uit beide culturen.
GROOVES & COLOURS FROM AROUND THE WORLD
Wetenschappers zeggen dat mensen wel tien miljoen verschillende kleurschakeringen kunnen waarnemen. Het Oorkaan Ensemble zal je zo veel mogelijk van deze kleuren laten ervaren, van over de hele wereld. Verwacht Turkse feestvibes gecombineerd met bluesy spirituals, evenals enkele Gamelan-geïnspireerde klanken op steroïden en een echte mondiale tango. Met muziek van o.a. Margaret Bonds, Steven Kamperman, Michele Mazzini and Ayuo Takahashi. Dit programma duurt 45 minuten.
CONTACT AND BOOKINGS
Ben je geïnteresseerd in het boeken van het Oorkaan Ensemble? Of heb je een vraag? We horen graag van je!
Neem contact met ons op via +31 20 620 28 28 of bookings@oorkaan.nl.