Oorkaan Voor Thuis

Veel meer thuis met het hele gezin wordt een stuk vrolijker met: Oorkaan voor Thuis! Voor jong én oud. Of je nu thuis aan het werk bent of niet naar school kunt, wij voorzien jou via deze pagina en onze sociale media van muzikale hoorspelen, spotify-playlists, filmpjes, knutselprojecten, kleurplaten en meer. Dus volg ons online, stream de mooiste muziek en zorg goed voor elkaar. Je kijkt je oren uit! Niet alleen in de theater- en concertzalen, maar ook thuis. #OorkaanVoorThuis
Veel plezier!

Vier!

Vier!

Het nieuw opgerichte Oorkaan Ensemble bestaat uit vier topmusici. Zij combineren verschillende culturen en muziektradities, en spelen theatrale concerten zonder woorden. Ze vertellen niets meer dan het verhaal dat je uit de muziek kan horen. Dat is in Vier! een hele reis, vol traditionele Turkse klanken, nieuwe composities, Mozart en meer. En het begint en eindigt met een feestje.

Voor alle Oorkaan voor Thuis opdrachten van Vier! en de volledige instructies, klik HIER.

1. Üsküdar – Ga je mee?
Ga naar het educatiemateriaal van Vier! via deze link. Luister eerst naar het liedje. Probeer dan het liedje zelf mee te zingen. Lukt dat goed? Bedenk een volgend couplet op de melodie. Zorg ervoor dat de laatste woorden op elkaar rijmen.

2. Bedenk je eigen muzikale stad.
Je kunt muziekinstrumenten gebruiken, maar ook je stem, lichaam, papier, geribbelde buizen, of plastic zakjes. Eigenlijk alles wat maar geluid maakt.

3. Teken je eigen cultuur.
Wat zijn herkenbare dingen van het land waar jij vandaan komt? En aan wat voor muziek denk je dan? Maak een tekening over je eigen land.

4. Beluister hier de prachtige Spotify-playlist van Vier! 

Kriebel

Kriebel

In een betoverend visuele ruimte nemen de vioolspelende zanger Tiemo Wang, dansende percussionist Vitaly Medvedev en zingende danseres Milang Lie Meeuw Lew je mee in een speelse ontmoeting tussen dans, muziek en stem.

1. Kijk naar de dans van Milang. Welke vorm zie jij terug tijdens het dansen?
Zie je bijvoorbeeld een cirkel, vierkant, driehoek, of streepje?

2. Ga aan de slag met een Kriebel dans!
In Kriebel wordt veel gedanst en bewogen. Maar niet zomaar! Iedere speler beweegt op een bepaalde manier. Verzin bewegingen die passen bij een rondje, driehoek, of streepje. 

3. Maak een Kriebel tekening
Verzin zoveel mogelijk vormen met een driehoek, rondje en streepje en maak hier een tekening van. 

Voor alle Oorkaan voor Thuis opdrachten van Kriebel en de volledige instructies, klik HIER.

Sticks

Sticks

Janwillem, Eric, Freek en Frans zijn de vier musici van Percossa en zij spelen het theatrale concert Sticks. Percossa maakt met alles wat ze om zich heen vinden muziek. Of het nu een takje is, een tomatenblik of een drumstel. Zij halen er de mooiste klanken uit!

1. Oorkaan & Percossa: Wie zijn dat eigenlijk?
In Sticks ontdekt Percossa wie ze eigenlijk zelf zijn en wat OER is, want ja… wat is OER? Kijk maar eens naar het volgende filmpje!

2. In een groen knollenland
Tijdens de voorstelling Sticks wordt het liedje ‘In een groen knollenland’ gezongen en gespeeld. Ken je dat liedje al? Luister er maar eens naar door naar dit filmpje te kijken. De mannen van Percossa lopen hier heel netjes in de maat, kan jij dat ook al? Loop maar eens mee en kijk om je heen of je een blikje of koektrommel kan vinden om meteen mee te trommelen. Of maak je eigen slagwerkinstrument, kijk hiervoor bij opdracht 4.

Tijdens het lopen in de maat, marcheren genoemd, hebben de mannen ook allerlei voorwerpen vast. Zoals een wit doekje aan een stok, weet jij wat dat is?
…   Een vredesvlag! Deze komt ook voor in de voorstelling.

3. Bodypercussie: doe maar mee!
Percossa kan met allerlei voorwerpen geluid maken, maar zij kunnen dat ook heel goed met hun eigen lichaam. Dat noem je bodypercussie. Wil jij dat ook wel kunnen? Ga maar staan dan en doe mee met dit filmpje. En haal je familie er ook bij, dan kunnen jullie samen het hele ritme doen!

4. Zo maak je je eigen 3-in-1 percussie-instrument.
Je hebt nodig: een leeg schoon blikje, een beetje rijst, een ballon, een elastiekje, stokjes (bijvoorbeeld Chinese eetstokjes) en een schaar. Stop een handjevol rijst in het lege blikje. Let op, want het randje kan een beetje scherp zijn. Knip het staartje van de ballon en leg de rest van de ballon over de bovenkant van het blikje heen. Om de ballon op z’n plek te houden trek je een elastiekje over het blikje en ziezo, je 3 in 1 instrument is klaar! Bespeel jij met de stokjes eerst de ballon bongo, de rijst shaker of de güiro? Veel plezier!

5. In een groen knollenland, maar dan samen, op afstand!

6. Beluister het hoorspel van Sticks! 

Vreemde Streken

Vreemde Streken

In Vreemde Streken speelt TRIO DIAMANDA, een klassieke strijktrioformatie met violiste Diamanda Dramm, Yanna Pelser op altviool en Marcus van den Munckhof op cello!

1. Doe maar mee!
Trio Diamanda speelt muziek van over de hele wereld. Ze spelen klassieke muziek van Bach tot en met Ierse volksmuziek van componist Garth Knox. Ierse volksmuziek is vioolmuziek bedoeld om op te dansen. Dansen jullie mee?

2. Hoe bouw je een viool?
In Vreemde Streken wordt een viool, altviool en een cello bespeeld. Wist je dat de viool al langer dan 400 jaar bestaat! 
Maar hoe worden violen eigenlijk gemaakt en van welk materiaal? Bekijk het hier in een filmpje.

3. Maak je eigen snaarinstrument
Zin om zelf muziek te maken maar geen instrument tot je beschikking? Geen zorgen, met dit stappenplan maak je gewoon je eigen snaarinstrument!

Benodigdheden:
– Verschillende maten (stevige) dozen. Bijvoorbeeld een stevige schoenendoos
– 4 postelastieken of kleine elastieken, Potloden, Schaar, Stemvork (indien beschikbaar)

Probeer maar eens:
– Je kunt een elastiekje laten trillen als je hem strak trekt in je handen. 
Als je er dan aan trekt en hem loslaat zie en hoor je het elastiekje trillen. 
Een los elastiekje hoor je alleen nog niet heel goed.
 Geluid is eigenlijk trilling door de lucht. Het elastiek kan de lucht alleen niet heel hard laten trillen.

Stappenplan:
– Knip in de deksel van je doos ongeveer in het midden een klankgat of “F-gaten”. (kinderen mogen experimenteren met de vorm van het klankgat)
– Versier eventueel de rest van de doos ook.
– Span 4 elastieken er in de lengte omheen.
– Leg aan één kant onder het klankgat een houtje of dik potlood onder de elastieken.
– Je kunt de spanning per elastiek een beetje aanpassen door aan de onderkant te trekken
– Ook kun je de lengte van de elastieken aanpassen door het potlood of houtje onder de elastieken te verplaatsen.

4. Maak een muzikale wereldreis
Zin om muzikaal de wereld rond te reizen? Beluister dan hier de bijzondere Spotify-playlist van Vreemde Streken met prachtige muziek van Bach, een beetje vreemde muziek van Garth Knox, en dans op Ierse Folk!

5. Zoek de verschillen en kleur!
Klik HIER en print deze 2 kleurkleurplaten uit op een A4. Bekijk de kleurplaten goed. Zie je wat voor vreemde streken deze viool, altviool en cello uithalen? Het lijkt alsof het twee dezelfde kleurplaten zijn…maar is dat zo? Kijk eens of jij de 8 verschillen kunt ontdekken! Kan jij ze allemaal vinden? Zie je ook de notenbalk? Hier kun je muziek of tekst op schrijven.
Veel zoek-en kleurplezier!

Caravan

Caravan

In Caravan volgen pianoman Julian, Turkse fluitspeler Sinan, stoere altvioliste Yanna en percussiegenie Jeroen de melodie. Ze beleven een muzikale zoektocht naar de klank van thuis met Arabische, Ierse en Turkse klanken gemengd met klassieke muziek en jazz.

1. Wat is een compositie? En hoe maak je melodieën?
Een compositie is een groot kunstwerk dat is samengesteld uit meerdere onderdelen. In de beeldende kunst is dat bijvoorbeeld een schilderij dat is gemaakt met verschillende vormen en kleuren. Kijk maar eens in dit filmpje hoe componist Julian melodieën voor een compositie maakt.

2. Hoe klinkt thuis voor jou?
Bij welke geluiden moet jij aan thuis denken? Kijk eens of je dat geluid op kan nemen, of misschien zelfs na kan spelen! Dan heb je opeens zomaar jouw eigen zo-klinkt-thuis-compositie gemaakt!

3. Wat is een Ney?
De Ney is een heel bijzonder instrument dat voor het eerst 5000 jaar geleden is gebruikt in de oude beschaving uit Egypte. In de westerse wereld zijn er maar heel weinig mensen die de Ney kunnen spelen. Sinan blaast in Caravan op de Ney en gaat jullie er van alles over vertellen. Dan weet jij straks meer over de Ney dan de meeste mensen in Nederland!

4. Een fluitje van een cent

Zo maak je je eigen fluitje!
Wat heb je nodig? Een rietje, een donkere stift en een schaar.

Druk één uiteinde van het rietje plat met je vinger. Knip daar een langwerpige scherpe punt. Teken met een donkere stift om de 3 cm een klein rondje over de lengte van het rietje, en knip deze uit tot je kleine gaatjes hebt. Zorg dat je ze kunt afdekken met je vingers. Steek het rietje in je mond en fluiten maar!

 

 

5. Beluister een gaaf hoorspel van Caravan

6. Beluister hier de prachtige Spotify-playlist van Caravan en maak een muzikale droomreis!

Dromenblazers

Dromenblazers

Dromenblazers is een vrolijk concert waarin Tom Wolfs, Jesse Faber, Bart de Kater en Sergio Hamerslag van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet op een magische wijze soepel switchen tussen verschillende muziekstijlen van Gershwin, Satie, Mahler en Dvořák. Want in dromen kan alles!

Voor alle Oorkaan voor Thuis opdrachten van Dromenblazers en de volledige instructies, klik HIER.

1. Verbeeld jouw droomwereld
Luister eens naar Gnossiennes: V. Modéré (Arr. Jesse Faber). Sluit je ogen en stel je voor dat je droomt en deze muziek hoort. Wat gebeurt er dan in jouw droom? Open je ogen en teken of schrijf je gedachtes op papier.
Download HIER de droomwolk, print deze uit en omschrijf of teken jouw droomwereld in deze geblazen droomwolk.  Maak er een foto van en mail deze naar info@oorkaan.nl en maak kans op een muzikale droomprijs!

2. Maak je eigen wortelklarinet
Bekijk hier een filmpje met Tom en Bart van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet hoe je van een biologische wortel een échte klarinet maakt! Als je aan de slag gaat, vergeet dan niet je ouders te vragen om mee te helpen! Laat je mam of papa de klopboor maar vast uit de garage halen ;-) Nog meer blaasinstrumenten van groenten maken? Kijk HIER. Veel plezier en succes!

3. Beluister de spotify-playlist van Dromenblazers met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en droom even muzikaal weg…

Kwartetten met Beethoven

Kwartetten met Beethoven

In Kwartetten met Beethoven spelen de vier musici van het Dudok Kwartet buiten met elkaar een kwartetspel. Ze nemen je mee in een muzikaal spel. Het geniale muziekstuk Strijkkwartet opus 132 van Beethoven is steeds in beweging en wordt, net als de kaarten in het spel, telkens opnieuw geschud. Komen alle muzikale kleuren uiteindelijk bij elkaar?

1. Vier keer…is kwartet!
Bekijk hier een filmpje met het Dudok Kwartet. Wat zie jij allemaal vier keer in dit filmpje voorbij komen?

2. Maak je eigen kwartetspel!
Download eerst de kwartetspelframes en print deze uit op 2 A4-tjes. Teken of beplak de kaarten als een kwartet. Bedenk 8 verschillende categorieën per kwartetserie, bijvoorbeeld ‘insecten’ of ‘instrumenten’ en bedenk per categorie 4 bijbehorende namen, b.v. bij de insecten: een vlinder, een vlieg, een wesp en een bij. Schrijf deze op de kaartjes, maak er een mooie tekening bij, knip ze uit en kwartetten maar!

Download HIER de kwartetspelframes. Let op! Het zijn 2 pagina’s!

 

 

3. Luister het gave hoorspel van Kwartetten met Beethoven!

4. Maak je eigen vlinder-vioolmasker!
Download HIER eerst de vlinder-vioolmasker en print deze uit op een A4. Kleur of versier de vlinder zoals je wilt, knip de vlinder en de gaatjes uit langs de stippellijn. Rijg een elastiekje of touwtje door de kleine gaatjes, maak een knoopje en zet je masker op en fladderen maar! Je kijkt je ogen uit!

Cellokrijgers

Cellokrijgers

Ken je de 8 Cellokrijgers? Ze zijn sterk, soepel, en vingervlug. Gewapend met cello en strijkstok trekken zij ten strijde. Met humor en spannende muziek bewegen de Cellokrijgers zich sierlijk door de strijd. Welke kracht heb jij nodig om een krijger te zijn? Cellokrijgers is een 3-luik van 3 korte concerten, in regie van 3 choreografen, over stoer doen en kwetsbaar zijn, winnen en verliezen, en de kracht van muziek.

1. De musici en hun instrumenten
Hoeveel mensen spelen er in een octet denken je?
Precies, 8! Want octet betekent 8. Bekijk hier een filmpje over de musici van het octet en wat zij kunnen doen met de cello.

2. Luister hier naar een gaaf hoorspel van Cellokrijgers!

3. Maak je eigen drieluik en win!

Wat is een drieluik? Een drieluik is een driedelig kunstwerk. Dit kan een schilderij zijn uit 3 delen, maar ook 3 verhalen in 3 boeken die bij elkaar horen. In Cellokrijgers vormen 3 korte concerten samen een drieluik. Wil jij ook een drieluik maken? Dat kan! Je kunt bijvoorbeeld 3 foto’s maken van 3 strijders poses, of van 3 ware krijgers, maar die wel bij elkaar horen. Laat je papa of mama deze mailen naar info@oorkaan.nl en degene met het coolste drieluik maakt kans op vrijkaarten voor een Oorkaan-concert!

Cellokrijgers Oorkaan Cello Octet Amsterdam Klassiek voor kinderen

4. Kleur je eigen Cellokrijger schild!
Kleur het Cellokrijger schild in en knip deze uit. Prik 2 gaatjes, steek een elastiek erdoor en maak deze vast met 2 splitpennen of een knoopje. Steek je handpalm of je arm door het elastiek, neem een strijder pose aan en je bent een ware Cellokrijger!

Tip: plak het schild op dik karton!
Download HIER het schild.

5. Beluister hier de prachtige Spotify-playlist van Cellokrijgers en ervaar de kracht van de cello!

Het Pleintje van Meneer Sax

Het Pleintje van Meneer Sax

Het Pleintje van Meneer Sax met de blazers van het sprankelende Ebonit Saxofoonkwartet is een meeslepende muzikale optocht met veel humor.

1. Veel kleurplezier!
Download HIER de kleurplaat van Het Pleintje van Meneer Sax en print deze uit.

2. Luister hier naar het hoorspel van Het Pleintje van Meneer Sax.

3. Maak je eigen meneer of mevrouw Sax!
Kleur de saxofoon in en teken bijpassende oogjes. Is jouw Meneer of Mevrouw Sax vrolijk, geschrokken, stoer, boos, in de war, slaperig of koninklijk?

Ben je klaar met tekenen en kleuren? Rijg een lint door de 2 bovenste gaatjes van jouw sax, doe deze om je hals en knoop het lint vast. Zo draag je je eigen saxofoon!

VEEL BLAASPLEZIER!

De Suleika's en het Mysterie van de Gevoelige Snaar

De Suleika's en het Mysterie van de Gevoelige Snaar

Een verrassend concert vol komische scènes, pijnlijke situaties en onverwachte goocheltrucs met muziek van Mozart tot Piazzolla, van Chaplin tot Ravel.

1. Kleur de verliefde noten!
Download HIER een leuke kleurplaat van De Suleika’s en het Mysterie van de Gevoelige Snaar. Wat zie je allemaal? Welke snaarinstrumenten herken je? Wie zijn er verliefd op elkaar? En wie zou er jaloers zijn? Schrijf ook zelf wat muziek of tekst op de notenbalk. Weet je al aan wie je hem gaat geven? Veel kleurplezier!

2. Muziek maken met jezelf!
Je hebt niet altijd een muziekinstrument nodig om muziek te kunnen maken. Muziek kun je maken met alles om je heen. Je kunt bijvoorbeeld jezelf ervoor gebruiken! Klappen met je handen, stampen met je voeten, fluisteren met je stem…

Kijk eens goed naar de geluidenkaartjes. Hoe zou elk kaartje klinken als je alleen je stem en je lijf mag gebruiken?

PomPomPom

PomPomPom

PomPomPom zijn meedoe-concertjes in Podium Mozaïek voor kinderen van 1,5 tot 3 jaar, samen met hun papa’s, mama’s, ooms, tantes, oppas, oma’s of opa’s. Bijzondere topmusici spelen voor en met de kinderen.

1. Maak je eigen ijsstokjes mini-banjo!
Het is eindelijk zomervakantie en daarmee ook tijd voor héél véél waterijsjes. Wil je creatief aan de slag met al die stokjes? Maak dan je eigen mini-banjo!

Je hebt nodig: één groot ijsstokje of twee kleine, deksel van een (jam)pot, verschillende elastieken (dikke en dunne) of Loom Bands, ducttape of washi tape en lijm.

Als je geen groot ijsstokje hebt, plak dan twee ijsstokjes aan de zijkant aan elkaar vast met wat lijm. Span de elastieken over de deksel en plak dit vast met tape. Dit worden de snaren van je banjo. Plak de deksel op de ijsstokjes. Versier je banjo met kleurrijke ducttape, washi tape of verf. Je hebt nu je eigen mini-banjo gemaakt!

Bron: The Craft Train