Call-For-Audition: Jeunesse-Oorkaan-Academy

In het kader van de Jeunesse-Oorkaan-Academy traint artistiek directeur Caecilia Thunnissen, met een paar vaste trainers van Oorkaan, musici en makers in het spelen en creëren van theatrale concerten voor een jong publiek. De academie bestaat uit masterclasses en deelname aan Triolino, een serie van concerten van Jeunesse voor kinderen vanaf 3 jaar.

Musici en makers kunnen zich nu aanmelden voor de Jeunesse-Oorkaan-Academy die in het voorjaar van 2024 van start gaat. Aanmeldingen worden geaccepteerd tot 25 oktober 2023.

Voor wie is de Jeunesse-Oorkaan-Academy?

Voor instrumentale ensembles (2 tot max. 6 personen):
• met interesse en plezier in het inspireren van jong publiek met instrumentale klassieke muziek uit de hele wereld van vroeger en nu
• met een wens om uit het hoofd te spelen
• met interesse in trainingen voor fysiek acteren, bewegingstheater en lichaamswerk
• die niet bang zijn om het klassieke repertoire te doorbreken en er theatrale scènes mee te maken

Aanvragen van individuele musici worden geaccepteerd als ze bereid zijn om deel uit te maken van een nieuwgevormd ensemble, bestaande uit andere individuele aanvragers, en passende stukken voor de nog te vinden cast te zoeken of te arrangeren.

Voor regisseurs, choreografen en theatermakers:
• die geïnteresseerd zijn in en genieten van het inspireren van jong publiek met instrumentale muziek uit de hele wereld van vroeger en nu
• die de dramaturgie en de structuur van een klassiek muziekstuk willen begrijpen (het kunnen lezen van noten is wenselijk, maar niet essentieel)
• die graag werken met instrumentalisten zonder professionele acteer- en bewegingservaring
• die nieuwsgierig zijn om de bladmuziek en partituren te gebruiken als onderliggende tekst voor de ontwikkeling en het creatieve proces van een theatraal concert

Wat biedt de Jeunesse-Oorkaan-Academy?

De Jeunesse-Oorkaan-Academy bestaat uit een vierdelige masterclass in het voorjaar van 2024 en deelname aan de Jeunesse-concertreeks Triolino voor kinderen vanaf 3 jaar in seizoen 2024/2025.

De masterclass start in januari 2024 met een eendaagse online kennismaking met concertvormen voor een jong publiek, gevolgd door de eerste basis masterclass in Amsterdam in februari 2024 en de intensieve masterclass in Grafenegg (Oostenrijk) in maart 2024. De trainingen worden aangevuld met themarelevante gastcolleges. De resultaten worden in juni 2024 voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.

In seizoen 2024/2025 komen er vier Triolino concerten voor kinderen vanaf 3 jaar, elk met een ensemble van de Jeunesse-Oorkaan-Academy en een theatermaker. De producties worden artistiek begeleid en spelen na de première in Wenen ook in de Oostenrijkse provincies. De vier Triolino-producties worden door alle studenten van de Jeunesse-Oorkaan-Academy bezocht en met elkaar besproken.

Eerdere academieleden zijn na deelname succesvol geweest in internationale concoursen en audities. Ze worden regelmatig door theaters en concertzalen gevraagd voor nieuwe stukken en eigen producties van de academieleden worden opgenomen in festivalprogramma’s.

Overzicht van het programma

De Jeunesse-Oorkaan-Academy start in januari 2024 en de inschrijvingen zijn nu geopend!

Verwachte data (onder voorbehoud van wijzigingen):
• 20.01.2024, online-introductie (hele dag)
• 24 – 29.02.2024, basis-masterclass, Amsterdam (Nederland)
• 21. – 29.03.2024, intensieve masterclass, Grafenegg (Oostenrijk)
• 12.04.2024, 14:00-16:00, online (Elbphilharmonie Hamburg en Kostuums en toneel ontwerp)
• 14. – 16.06.2024, voorstellingen, Grafenegg (Oostenrijk), mogelijke verdere bezichtigingen in juni 2024, TBA
• september 2024, online, Hoe kinderen luisteren, TBA
• Deelname aan Triolino voor kinderen vanaf 3 jaar in seizoen 2024/2025

Kosten

Deelname aan de Jeunesse-Oorkaan-Academy wordt gefinancierd door de Jeunesse-Musical Youth of Austria en Oorkaan. De kosten zijn gedekt voor:
• Cursuskosten
• Accommodatie in tweepersoonskamers
Voor reiskosten wordt een pro-rata vergoeding voor klimaatneutraal reizen gezocht.

Deelname aan Triolino in seizoen 2023/2024 wordt financieel gecompenseerd met Jeunesse-standaardtarieven. Repetitietijden en uitvoeringsdata worden besproken na acceptatie in de Jeunesse-Oorkaan-Academy. Extra repetitiewerk, supervisie en feedback worden gecrediteerd via ECTS-credits.

De deelnemers verplichten zich om gedurende alle aangegeven periodes deel te nemen aan de Jeunesse-Oorkaan-Academy en gedurende het seizoen 2024/2025 beschikbaar te zijn voor repetities en optredens van Triolino in Wenen en de provincies.

Bij tussentijdse, zelfgekozen uittreding uit de Jeunesse-Oorkaan-Academy worden cursus- en verblijfskosten achteraf naar evenredigheid in rekening gebracht.

Sollicitatie en selectieprocedure

Aanmeldingen worden geaccepteerd tot 31 oktober 2022. De aanmelding bevat:
Aanmeldingsformulier
– Artistiek cv (max. lengte 1 A4-pagina)
– Aanmeldingsvideo (zie richtlijnen)
Voel je vrij om links naar opnames van hele concerten of producties toe te voegen in het artistieke cv

Aanmeldingen worden alleen digitaal geaccepteerd via WeTransfer (www.wetransfer.com) naar academy@jeunesse.at.

Selectieprocedure
Alle aanmeldingen worden beoordeeld door een internationale jury na de deadline voor aanmelding op 25 oktober 2023. Succesvolle aanmeldingen zullen uiterlijk op 30 november 2023 gecontacteerd worden met meer informatie.

Aantal deelnemers: Max. 4 ensembles en 4 regisseurs.

Universitaire partners

De universitaire koepel van de Jeunesse-Oorkaan-Academy is de Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien. Studenten (muzikanten en theatermakers) van universiteiten die deel uitmaken van het Bologna-proces kunnen tot 10 ECTS-punten voor de Jeunesse-Oorkaan-Academy ontvangen als keuzevakken voor hun studie.

Alle muzikanten en theatermakers komen in aanmerking voor deelname aan de Jeunesse-Oorkaan-Academy, ongeacht of ze nu aan een universiteit zijn ingeschreven of niet.